Valsning av vax

Våren kommer sakta och dom dagar med lite värme har jag jobbat med mitt ordinarie jobb eller haft annat göra. Jag tycker att det fortfarande är för kallt att öppna och rota runt i Bikuporna och störa bina.
Istället har jag valsat egna vaxkakor idag. Jag har en mall i det ramformat jag använder och doppar i smält vax. Sedan doppar jag det i vattenbad och skär bort överflödet. Nästa steg är att valsa den platta mellanväggen så det får det klassiska Hexagon mönstret, återigen tar jag en mall och skär bort överflödet och till slut är mellanväggen klar.
Färdiga mellanväggar lägger jag på hög och med jämna mellanrum lägger jag träskiva för att hindra att vaxkakorna blir vågiga och till slut lite tyngd överst. Dagens skörd c:a 110-120 mellanväggar på en eftermiddag.
Det är tillfredsställande att veta att det är mitt eget vax jag använder och vet att jag inte har använt några otillåtna kemikalier. Tyvärr så importeras det vax från andra länder som vissa i alla fall använder otillåtna kemikalier via Amazon, Geek m.fl. Köper ni vax mellanväggar från någon butik som säljer biredskap så kan du inte vara säker på att vaxet till 100% kommer från Svenska bin. Vaxet som importerat kommer förr eller senare in för omsmältning och blandas med vax från Sverige.
Med egen vaxhantering har jag 100% kontroll på mitt vax.


Posted in Saker vi gör under lågsäsongen., Vaxhantering by with comments disabled.