Uppföljning invintring

Igår kväll kollade jag till kupan som står i Örebro Biodlarförenings bigård och bina har dragit ner vintermaten. Då är allt som det ska och jag fyller på med en halv hink Bifor till.


Posted in Invintring, Örebro Biodlarförening by with comments disabled.

Snart dags för skattning

Idag har jag förberett skattning av honung. Lådor med färdig honung ställer jag på bitömmarbotten och sedan kommer jag tillbaka om några dagar och hämtar in i stort sätt bi fria skattlådor. Passar samtidigt på att med trimmern klippa högt gräs runt bikuporna. Avslutar dagen med att flytta ett mindre samhälle till Örebro biodarförenings bigård så jag kan jobba och visa nyfikna biodlare hur jag gör olika moment på onsdags träffarna.


Posted in Allmänt, Örebro Biodlarförening by with comments disabled.

Sommarmöte

Örebro biodlarförening har idag tillsammans med Köpings biodlarförening haft gemensamt sommarmöte. Vi träffades vid färjeläget i Hampetorp och tog färjan till Vinön, som ligger i Hjälmaren. Under fika fick vi en kort föredrag om Vinön och parningsstationen för Ligustica bin som varit igång under lång tid, med några uppehåll. Vi besökte parningsstationen innan det var tid att gå ner mot färjan för avfärd till fastlandet igen. Väl på fast mark åker vi till Hjälmargården i Läppe för lunch och sedan håller Dag en genomgång hur han invintrar sina bin på enbart mellanväggar. Vi går igenom ändringarna från jordbruksverket som påverkar oss som biodlare. Besiktning av bin som flyttas över församlingsgränser är borttaget och ersatt med skyddsområden och övervakningsområden.


Posted in Örebro Biodlarförening by with comments disabled.

Besök från New Jersey

I några veckor har det varit besök i Örebro av Frank som är ordförande för Nordöstra New Jersey Biodlarförening. http://www.nnjbees.org/ Hans fru är från Örebro och vi har hunnit med att träffas flera gånger,  han har besökt mig och vi har kollat hur jag har det och åkte runt till några av mina bigårdar. Självklart mycket prat om biodling. Han har även varit med två gånger på våra onsdagsträffar i Örebro biodlarförening. Vi har tidigare haft epost kontakt där han frågat om hur vi gör i Sverige med varroa bekämpning och invintring.  Hoppas kunna göra en besök hos Frank och Nordöstra New Jersey Biodlarförening under kommande år, det skulle vara trevligt. Vi fann varandra direkt och vi kom på att vi biodlare är lika tokiga vart vi än bor i världen.


Posted in Avläggare, Örebro Biodlarförening by with comments disabled.

Biodlarkurs

Nu har vi i Örebro Biodlarförening beslutat om årets kurser. Kurserna görs i samarbete med Studieförbundet vuxenskolan i Örebro.

Båda kurserna är fullbokad !

Vi börjar med en teoretisk kurs:

Vad behöver man för att starta en biodling och sedan driva den på ett hållbart sätt?

Vi kommer att ha en introduktion till biodling, diskutera livet i ett bisamhälle samt biodlarens utrustning.
Vi kommer även att diskutera året i bigården, bihälsa och dragväxter.

Pris: 1000 kr (exklusiv material)
Material: Mina första år som biodlare och Min biodling (totalkostnad 350 kr)
5 tillfällen
Ledare: Pasaga Ramic  och Kjell Isacson

Sedan har vi en praktisk kurs:

Under den praktiska delen av biodlingskursen kommer vi att gå igenom olika moment:
– Biodlarnas utrustning, kupor
– Praktiskt arbete i bigården
– Avläggarebildning
– Bihälsa
– Skattning och slungning av honung

Vi träffas 11/4, 18/4, 9/5, 16/5 och 25/7
Deltagaravgift: 1000 kr (exklusive material)
Material: Mina första år som biodlare och Min biodling (totalkostnad 350 kr), meddela receptionen vid beställning
Max 6 deltagare
Lokal: Pasaga Ramics bigård, Kvarnmästarbostaden Karlslund
Ledare: Pasaga Ramic  och Kjell Isacson

[


Posted in Örebro Biodlarförening by with comments disabled.