Svärm nummer 6 och skaksvärm

Nu kom samtal om svärm nr 6 ifrån Almby i Örebro. Åkte dit och bina hade satt sig i bra höjd i ett päron träd. Bara att skaka mer i en låda. Sen vandrar resterande bin in i lådan.

Har också gjort i ordning en skaksvärm från skattlådor med nyparad drottning som ska hämtas imorgon.


Posted in Allmänt, Avläggare, Hämtar svärm by with comments disabled.

Samtal om svärm nummer 5 kom

Fick samtal om en ny svärm i Kumla denna gången. När jag kommer dit så ser det inte mycket ut till svärm, men på marken ligger många döda bin. Tydligen hade dom försökt mota bort bina genom att spruta vatten med slang på svärmen.Jag fick med mig många av bina, men är osäker på om någon drottning finns med. Möjligheten att hon dog när dom dränkte bina med vatten är stor. Spruta inte vatten med slang på en svärm, ring till svärmtelefonen istället så kommer en biodlare och tar hand om svärmen.


Posted in Hämtar svärm by with comments disabled.

Första drottningarna parade

Idag har jag farit runt till mina bigårdar och lagt på flera skattlådor. Kollade även mina parningslådor och dom första bidrottningarna är parade och äggläggande. Fick också ytterligare ett samtal om en svärm som jag åkte och hämtade, nr 4 denna säsong.


Posted in Drottningodling, Hämtar svärm by with comments disabled.

Svärm nr. 3 hämtad

Då var det dags för hämtning av svärm nr 3. Får ett samtal från Hackvad mellan Kumla och Fjugesta om en svärm i ett Äppelträd. Grenen dom satt på var så kraftig att det inte gick att skaka ner bina i lådan, utan jag fick ta en gren med löv och försiktigt fösa ner så många jag kunde i kupan. Väl nere på marken så börjar resten att gå in i lådan. Medan bina vandrar in blir jag bjuden på kaffe.


Posted in Hämtar svärm by with comments disabled.

Svärm nr 2 hämtad

Igår fick jag samtal om en ny svärm i närheten av Baronbacken i Örebro. Den satt lite högt, men har med en fångst påse på teleskop arm så det fick bra i alla fall.Det är viktigt att vi biodlare hjälper till att hämta svärmar så inte svärmen bosätter sig i en husvägg eller skorsten.


Posted in Hämtar svärm by with comments disabled.