Ny svärm på Norr

Idag fick jag ett nytt samtal om en bisvärm, dom hade ringt svärmtelefonen men ingen svärmhämtare fanns för området. Genom omvägar fick dom tag i mitt nummer.

Denna gång fick jag åka till Norr i Örebro nära Svampen. Denna gång satt svärmen i bra höjd i en häck. Bara att placera ut en kupa och skaka ner. Efter en stund vandrade bina utanför in i kupan på led. Sen ger jag bina en ny plats att bo i natursköna Karlslund.


Posted in Hämtar svärm by with comments disabled.

Dags för hämtning av ny svärm.

Då var det dags för att hämta en ny svärm i Almby, Örebro som hamnade i samma trädgård som förra helgen. Fast i ett träd 2 meter ifrån. Helt klart finns en eller flera biodlare i området som gärna delar med sig av sina bin. Om bina inte får dom möjligheter dom behöver så tar dom saken i egna händer och delar på sig. Dagens hämtning var ganska smärtfri och jag fick tag på drottningen som var slarvigt vit märkt. Fick några öl som belöning.


Posted in Hämtar svärm by with comments disabled.

Ny svärm

Då var det dags igen för en givmild biodlare som inte vill ha kvar sina bin utan dom hamnade hos en granne som ringde mig. Verkar som att personen som svarar på svärmtelefonen inte kunde komma och genom omvägar fick husägaren mitt nummer. Beger mig till Almby i Örebro och passar på att ringa en av våra nyare biodlare som bor i närheten att vara med och se.En ganska enkel infångning i perfekt höjd, svärmen följer mer än gärna med i sin nya bostad och hamnar hos min granne där jag lämnade svärmen förra helgen.


Posted in Hämtar svärm by with comments disabled.

Dags för årets första hämtning av svärm

Idag när jag höll på att förbereda uppmatningsamhällen för drottningodling så ringer telefonen om två bisvärmar. den ena satt i skorstenen och den andra satt i ett träd. Jag gjorde klart för han som ringde att jag inte kan ta den i skorstenen , men kommer och tar den andra svärmen i ett träd. Lastar bilen och beger mig in i Elgon land till Rudsätter, Sköllersta i Hallsbergs kommun. Väl på plats sitter svärmen lite svårtillgängligt, men med min fångstpåse på teleskopstativ kunde jag få tag på svärmen och direkt ner i en låda. Kunde hitta drottningen i lådan och då visste jag att hämtningen var lyckad. Efter att jag fått in bina i kupan var det bara att lasta och åka hem och lämna bina hos en granne som uppskattar pollineringshjälpen. Där kommer jag att byta ut drottningen efter att samhället är etablerat, Elgon bina var elaka och det är inte jag van vid.
Jag är inte längre ansluten till Svärmtelefonen eftersom jag tycker att vi ska få betalt på liknande sätt som skadedjursbekämparna, för dom gör det inte gratis. Här tycker jag att Biodlarnas riksförbund borde göra en deal med försäkringsbolagen om ersättning. Det är inget vi enskilda biodlare kan göra var för sig. Numera hämtar jag bara svärmar om jag har tid och lust, annars hänvisar jag till svärmtelefonen. Resan att hämta svärmen tog en timme enkel resa, det skulle inte Anticimex göra gratis. Fast Svärmtelefonen verkar inte fungera som det ska, många verkar få samtal långt bort från där biodlarn är regestrerad.


Posted in Hämtar svärm by with comments disabled.

Svärm nummer 6 och skaksvärm

Nu kom samtal om svärm nr 6 ifrån Almby i Örebro. Åkte dit och bina hade satt sig i bra höjd i ett päron träd. Bara att skaka mer i en låda. Sen vandrar resterande bin in i lådan.

Har också gjort i ordning en skaksvärm från skattlådor med nyparad drottning som ska hämtas imorgon.


Posted in Allmänt, Avläggare, Hämtar svärm by with comments disabled.