Svärm nr 3 hämtas

Då var det dags för samtal nr 3 om en svärm inne i Örebro på Väster. Vid hämtning av svärm nr 2 glömde jag att ta bilder, men det är inte hela världen för denna svärm satt i samma träd en gren ifrån svärmen jag hämtade i fredags. Eftersom bina inte trivs i stan utan att rymma så tar jag med dom ut på landet i samma bigård där jag placerad en svärm jag hämtade den 4:e juni. Där kommer dom att trivas.


Posted in Hämtar svärm by with comments disabled.

Årets första svärm hämtad.

Då var det dags för hämtning av första svärmen denna säsong. Under eftermiddagen får jag samtal från Lockenkil som inte ligger så långt ifrån mig. Väl på plats ser jag att svärmen sitter 4 meter upp i en Lind. Jag har alltid utrustning med mig för att kunna hämta en svärm i bilen under sommaren. Plockar ut en låda och fångar svärmen med en fångstpåse som jag sedan slår ner i kupan. Sedan börjar direkt en vandring av bina på utsidan in i kupan. När nästan alla bin gått in så stänger jag flustret och flyttar lådan till en av mina bigårdar där bina kommer att trivas bra.


Posted in Hämtar svärm by with comments disabled.

Ny svärm på Norr

Idag fick jag ett nytt samtal om en bisvärm, dom hade ringt svärmtelefonen men ingen svärmhämtare fanns för området. Genom omvägar fick dom tag i mitt nummer.

Denna gång fick jag åka till Norr i Örebro nära Svampen. Denna gång satt svärmen i bra höjd i en häck. Bara att placera ut en kupa och skaka ner. Efter en stund vandrade bina utanför in i kupan på led. Sen ger jag bina en ny plats att bo i natursköna Karlslund.


Posted in Hämtar svärm by with comments disabled.

Dags för hämtning av ny svärm.

Då var det dags för att hämta en ny svärm i Almby, Örebro som hamnade i samma trädgård som förra helgen. Fast i ett träd 2 meter ifrån. Helt klart finns en eller flera biodlare i området som gärna delar med sig av sina bin. Om bina inte får dom möjligheter dom behöver så tar dom saken i egna händer och delar på sig. Dagens hämtning var ganska smärtfri och jag fick tag på drottningen som var slarvigt vit märkt. Fick några öl som belöning.


Posted in Hämtar svärm by with comments disabled.

Ny svärm

Då var det dags igen för en givmild biodlare som inte vill ha kvar sina bin utan dom hamnade hos en granne som ringde mig. Verkar som att personen som svarar på svärmtelefonen inte kunde komma och genom omvägar fick husägaren mitt nummer. Beger mig till Almby i Örebro och passar på att ringa en av våra nyare biodlare som bor i närheten att vara med och se.En ganska enkel infångning i perfekt höjd, svärmen följer mer än gärna med i sin nya bostad och hamnar hos min granne där jag lämnade svärmen förra helgen.


Posted in Hämtar svärm by with comments disabled.