Svärm nr 5 hämtad

Bina har inte midsommarledigt och på förmiddagen fick jag samtal om bisvärm vid Kårsta Ö som bosatt sig i en fågelholk. Jag åker dit och klättrar upp högt på en stege och sätter ett galler för ingången och sedan är det bara att skruva ner och ta till en av mina bigårdar.Hade inte tid idag att öppna så bina får stanna i holken så länge, men jag öppnar in och utgången. Senare på dagen åker jag runt och samlar in skattlådor som jag tidigare i veckan placerat bitömmarbotten under. Nu kan jag gå i T-shirt och hämta in skattlådorna . Mycket smidigare än att borsta bina.


Posted in Allmänt, Hämtar svärm by with comments disabled.

Ny svärm hämtad

Årets 4:e svärm hämtad, denna gång utanför en industri i Skebäck, Örebro. Jag lyckade se och fånga drottningen, den var grönmärkt. Sen följer bina med. Nu har bisamhället fått ett nytt hem i Närkes Kil.


Posted in Hämtar svärm by with comments disabled.

Bisvärm nr. 3 hämtad.

Det dröjde inte så länge innan jag fick samtal om hämtning av en bisvärm, den 3:e denna säsong. Denna gång i Lillån utanför Örebro, förra sommaren hämtade jag en bisvärm inte så lång ifrån, så här finns en biodlare som gärna delar med sig av sina bin. Jag ger bina ett nytt hem hos en granne som får sällskap av dom andra två svärmarna jag hämtat.

Det är viktigt att vi biodlare aktivt jobbar för att förebygga svärmar eftersom det kan bli problem för fastighetsägare om bina flyttar in bakom en vägg eller i skorstenen.


Posted in Allmänt, Hämtar svärm by with comments disabled.

Svärm nr. 2 hämtad.

Idag var det dags för svärm nr 2. Fick ett samtal från Latorp om en svärm i ett äppelträd så det var bara att ge sig av och hämta hem. Höjden var ganska gynnsamt så det gick utan problem att få med sig svärmen från familjens trädgård. Har under dagen hört från olika håll att totalt fyra svärmar gått runt om i Örebro.

När svärmen är lämnad till sitt nya hem så åker jag iväg och laddar kläck färdiga puppor i Apidea lådor och ställer ut på min parnings plats.


Posted in Allmänt, Drottningodling, Hämtar svärm by with comments disabled.

Årets första bisvärm infångad

Då var det dags att hämta årets första bisvärm.

Fick ett samtal från Mosås utanför Örebro och jag kunde åka direkt fast det var lite senare på kvällen. Väl på plats satt svärmen i en Tuja häck i lagom höjd. Ner med svärmen i en låda med mellanväggar och invänta eftersläntarna. Förra sommaren hämtade jag en svärm inte långt ifrån, så det finns en givmild biodlare i närheten som gärna delar med sig av sina bin till andra.

Lämnade av svärmen hos en granne där jag redan förberett att ta emot bisvärmar.


Posted in Hämtar svärm by with comments disabled.