Nya avelsdrottningar

Nu är det antagligen sista omlarvningen för säsongen, och larverna borde bli en parad drottning om c:a 4-5 veckor. Odlingsramen sätter jag ner i ett vicelöst samhälle.
Under dagen kom 4 avelsdrottningar via post och jag måste tillsätta dom i samhälle snarast. Även om jag odlar egna drottningar så är det viktigt att få in nya gener för att få fram bättre drottningar kommande år.
Drottningbyte gör jag med hjälp av en Snelgrove bräda som jag har goda erfarenheter av. Med avelsdrottning vill man vara extra försiktig så att drottningbytet lyckas.
Först måste jag hitta drottningen för hon skall vara i yngelrummet längst ner. Sedan lägger jag på spärrgaller och skattlådor. Sen kommer en Snelgrove bräda som jag sedan ställer en viselös avläggare. Jag sätter ner tillsättningsburen med den nya drottningen i den vicelösa toppavläggaren. Dom äldre dragbina kommer att flyga hem och kvar blir ungbin som gärna tar emot en ny drottning. Nu väntar jag i minst en vecka, sedan tar jag bort den gamla drottningen och slår ihop toppavläggaren med yngelrummet.
Sen skall allt vara frid och fröjd.


Posted in Drottning byte, Drottningodling by with comments disabled.

Juni i min Biodling

Det var ett tag sen jag gjorde en uppdatering, men när man jobbar heltid med annat så är tiden begränsad. Det ostadiga vädret ihop med drottningodling har gjort att jag snabbt behövde få jobbet med biodlingen gjort och att ta bilder var inte så viktigt.
Nu har jag semester och har mera tid att ta tag i saker jag skjutit på. Drottningodlingen är i full gång och håller på hela sommaren.
Här har juni haft flera veckor utan drag för bina, men i förra veckan satte det fart igen, vi får hoppas att vädret är på binas sida och vi får mycket Lindhonung nu i juli.


Posted in Allmänt, Drottningodling by with comments disabled.

Nu gäller det att hänga med

Kollade idag i min bästa bigården och det starka samhället som fick på skattlådor för två veckor sedan. Redan snart två lådor fyllda med honung, inte helt fyllda och inte täckt än så fortfarande är vattenhalten för hög. I starka samhällen är det många ramar med täkt yngel så det blir snart explosion i kuporna. Hamnar man efter här kommer svärmar som brev på posten.
Att ge bina plats både i yngelrum och skattlådor är viktigt nu, samt att ge bina mellanväggar att bygga på.


Posted in Allmänt by with comments disabled.

Nu börjar det hända saker i bikuporna. Finns det 5-7 ramar med täckt yngel så kommer det att explodera i kuporna inom en vecka så det gäller att ge bina mera utrymme nu. Samtidigt monterade jag på pollenfällor på dom 3 starkaste samhällena i denna bigård. Pollenfällorna är inte aktiverade än, men jag vill att bina vänjer sig med annat utseende vid ingången, men bina vänjer säg snart. Pollen är viktigt för bina just nu så jag väntar med att aktivera fällorna.


Posted in Allmänt by with comments disabled.

Första kollen i samhällena för säsongen.

Igår och idag har jag åkt runt till mina bigårdar och gjort rent bottnar och gjort en första snabbkoll. Första samhället jag öppnade var starkt och hade inga döda bin och vaxrester i botten, dom har städat ur helt själva. När jag lyfte av yngellådorna kändes dom tunga och jag befarade att det var mycket vintermat kvar, vilket händer ibland. Till min förvåning så var det färsk nektar, så det var till att lyfta på skattlådor även om det känns för tidigt. Dom två yngellådorna var fulla med bin. Det gäller att hänga med så här års, för bipopulationen ökar snabbt, men ge inte bina för stort utrymme heller. Hamnar man efter här så svärmar bina i juni månad.
Samhällen som invintrat på två lådor har fått skattlådor på och samhällen invintrade på en låda fick en ny låda med mellanväggar som jag ställde på botten under befintligt yngelrum.


Posted in Allmänt by with comments disabled.