Full fart i november

Efter stormen vi haft så är det lämpligt att åka runt och kolla så inga kupor eller utrustning har vält. Ju tidigare man upptäcker en kupa som ligger ner desto större är chansen att samhället klarar sig.
Det var 15 grader och full fart på bina och till min förvåning kom bina in med pollen på benen. Att bina är ute och flyger är helt normalt, vore mera misstänksam om inga var ute och flög.


Posted in Allmänt, Saker vi gör under lågsäsongen. by with comments disabled.

Foderlådorna in till förvaring

Efter att fått av foderlådorna innan kylan kom så plockar jag idag in dom för vintern. Just denna bigård ligger i en trädgård på en jordbruksfastighet så jag får gå igenom trädgården, men med en pirra på plats så slipper jag bära hela vägen. Inga bin visade sig i det kalla vädret.
Här har jag fått plats i en ladugård att förvara utrustning vilket är guld värt. Jag försöker att ha så mycket utrustning i anslutning till bigårdarna som möjligt. Då kan jag lösa ev. problem direkt vid samma besök. Hittar jag svärmceller, behöver lägga på mera lådor m.m. kan jag göra det direkt vid besöket. Om jag måste åka hem och hämta utrustning och göra ett nytt besök i en bigård för att lösa ev. problem som dyker upp ser jag det som ett misslyckande.


Posted in Allmänt, Invintring by with comments disabled.

Foderlådorna åker bort

Kyligare väder är på ingång nästa vecka så nu tar jag bort foderlådorna. Jag kollar alltid under foderlådorna för ibland hittar jag drottningen där och när jag ställer lådan vid sidan och hon finns där så blir det inget bra. Kommer det upp fullt med bin på alla ramar som visar sig när jag tagit bort foderlådan ser det bra ut inför vintern. Nu får foderlådorna stå vid sidan tills nästa gång jag besöker bigårdarna.


Posted in Invintring by with comments disabled.

Förvaring av slungade ramar

Planen var idag att plocka bort foderlådorna och köra ut slungade ramar till bigårdarna, men det går inte alltid som planerat.

Flera bikupor hade inte dragit ner vinterfodret än. Bina kommer in med pollen och kuporna känns tunga, och jag ger bina mera tid på att dra ner vinterfodret.

Samtidigt tog jag med lådor med slungade ramar ut till bigårdarna så att allt material finn på plats. Över och under varje trave har jag en skiva med ett hål med nät och klackar som gör att det blir ett skorstensdrag även om jag lägger på ett tak. Det håller vaxmalen och möss borta.


Posted in Allmänt by with comments disabled.

Sista vinterfodret

Hade en bigård kvar att ge sista givan med Bifor, skulle gjort det i söndags för en vecka sedan. Bigården ligger inom gång avstånd så jag brukar lasta skottkärran och gå dit, men halvvägs började det åska så jag vände och gick hem igen.
Idag gick det bättre och nu har alla bin fått sista givan i år.
Som alltid så börjar jag att kolla trafiken in och ut på flustret, ser allt normalt ut och bina kommer in med pollen på bena så kan jag vara lugn och behöver inte öppna upp och störa bina i onödan.


Posted in Invintring by with comments disabled.