Byte av drottning med Snelgrove bräda

Nu ska jag byta drottning på en av dom infångade svärmarna. Det är inte alltid som bina accepterar en ny drottning och har man dessutom köpt en drottning vill man inte förlora henne. En metod som jag tycker funkar bra är att använda en ”Snelgrove bräda” som har ett nät i mitten och två utgångar på motsatta sidor, en från varje sida av brädan. Inte det snyggaste snickeriet, men det funkar.

Först måste jag hitta den gamla drottningen för hon ska stanna i nuvarande yngellåda. Under tiden jag letar ser jag att drottningen är väldigt produktiv, jag började med bara mellanväggar. Dessutom är bina snälla, använde ingen rök. När jag hittar henne ser jag till att hon hamnar i yngellådan längst ner. Flyttar mer än hälften av ägg/yngel med påsittande bin till det nya yngelrummet jag ska sätta över Snelgrove brädan, glöm inte någon ram med mat eftersom dragbina flyger hem. Fyller på med mellanväggar och utbyggda ramar. På med spärrgaller och skattlådor. På skattlådorna placerar jag Snelgrove brädan med öppningen bakåt och därpå det nya yngelrummet som ska ta emot nya drottningen. Glöm inte säkerhets luckan på tillsättningsburen och jag brukar sticka igenom sockerdegen med en tändsticka eller en inte för tjock pinne. Sedan hänger jag henne i mitten av yngelramarna.

Nu kommer flygbina att flyga hem till sitt gamla yngelrum och kvar blir ungbin, som mer än gärna tar emot en ny drottning. Efter en vecka kan jag ta bort gamla drottningen och slå ihop yngelrummen.


Posted in Drottning byte, Hur man kan använda en Snelgrove bräda, Så här kan man också göra by with comments disabled.

Drottningbyte

Har några parade drottningar över och passar på att byta i ett samhälle som inte har presterat som jag tycker att den borde. Bina är super snälla och jag skulle kunna hantera samhället utan skyddskläder. Drottningen är från 2017 så det är bättre att jag byter än att något händer under vintern. Eftersom jag plockar drottningen direkt från en parningslåda och sätter henne på en gång i ett samhälle behöver jag inte ha några följebin med
Posted in Allmänt, Drottning byte, Drottningodling by with comments disabled.

Kontrollera drottningbyte och hämtat svärm.

Igår så kollade jag ett samhälle där jag bytt drottning för en tid sedan. Hittade ingen drottning med väl en drottningcell. Tydligen accepterade inte bina den nya drottningen och istället drar uppe en egen drottning. Det händer då och då att bina dödar drottningen man försöker sätta till, och nu är det bättre att bina får låta den drottningen kläckas fram. Samtidigt när jag stod men näsan i bikupan fick jag ett samtal om en bisvärm. Efter att jag gjort klart det jag höll på med så åkte jag dit. En liten svärm satt i en häck, den fick följa med till en av mina bigårdar.Posted in Allmänt, Drottning byte, Hämtar svärm by with comments disabled.

Byta drottning

Idag åkte jag ut till en bigård för att byta en drottning i ett samhälle. Först måste jag hitta den gamla drottningen annars kommer den nya drottningen att dödas direkt. När jag hittat henne så mosar jag henne och kastar bort henne från kupan. Sen tar jag bort säkerhetsluckan på tillsättningsburen och hänger ner den i mitten på yngelrummet. Åker till en annan bigård och kollar hur ett drottningbyte gick som jag gjorde för 1-2 veckor sedan. Kollar så att tillsättningsburen är tom. Kollar och hittar drottningen ganska snabbt. Jag märker alltid mina drottningar som jag tillsätter för att lättare hitta henne och snabbt veta vilken ålder hon har. I år är det grönt som gäller.


Posted in Allmänt, Drottning byte by with comments disabled.

Kolla nya drottningen

För 5 dagar sedan bytte jag drottning på en infångad svärm. Flyttade två avläggare till den bigården och passade på och kollade hur det gått. Drottningen var ut äten från buren och jag hittade henne på en ram. Men har man otur kan bina döda henne. Efter två veckor kan man känna sig lugn, då vet jag att hon är accepterad.


Posted in Allmänt, Drottning byte by with comments disabled.