Vinter matningen börjar

Igår började jag att hämta in sista honungen och började vintermata bina. För ett antal dagar sedan hade jag placerat bitömmare mellan yngelrummen och skattlådor, så nu kan jag plocka i stort sett bifria skattlådor i T-shirt.
Nästa steg är att ta fram foderlådor, vintermat, Apiguard innan jag fortsätter. Samtidigt tar jag fram mina sista nyparade drottningar jag ska tillsätta.
I dom samhällen jag ska byta ut drottningarna i måste jag först hitta drottningen och sedan placera henne i en tillsättningsbur tillsamman med några arbetsbin, för att ha som reserv om något går fel nu sent på säsongen. Nu är marginalerna små om något går snett.
Apiguard mot Varroa kvalstret placerar jag mellan dom båda yngelrums lådorna. Sedan på med foderlådan. Jag gör klart alla samhällen innan jag fyller på med vintermat. Jag fyller på en halv hink i varje samhälle, planen är att komma tillbaka om c:a en vecka och fylla på en halv hink till. Om något samhälle inte dragit ner vintermaten så är det något som är fel och jag får en chans att åtgärda problemet innan det är för sent. Jag tog inte bort några honungsramar från yngelrummen så en hink med 16kg Bifor räcker för varje samhälle. Över foderlådan lägger jag en plastfilm och sedan på med locket.


Posted in Drottning byte, Invintring, Varroa bekämpning by with comments disabled.

Drottning byte

Efter jobbet idag fortsatte jag med drottningbyten. Mitt favorit sätt är att använda en Snelgrove bräda vid drottningbyten.
Som vanligt måste man börja med att hitta drottningen och lägga henne i en bur så man vet var hon håller hus.
Sen gör man en avläggare med 3 ramar med ägg/larver med påsittande bin och en ram med honung. Det går bra att skaka av bin från några ramar också om man tycker att det är för lite bin.
Sen släpper man tillbaka drottningen i det ordinarie yngelrummet. På med spärrgaller och skattlåda.
Ovanpå skattlådan ställer man Snelgrove brädan och men avläggaren jag nyss gjort överst. Nu är det bara att hänga in den nya drottningen.
Dragbina kommer att flyga hem och kvar blir unga bin som gärna tar emot en ny drottning.
Nu väntar jag minst en vecka (två veckor gör inget) och kontrollerar så drottningen kommit ur från buren och börjat lägga ägg.
Nu kan man ta bort den gamla drottningen och slå ihop avläggaren med ordinarie yngelrummet. Nu är drottningbytet klart.


Posted in Drottning byte, Så här kan man också göra by with comments disabled.

Byte av drottningar

Passar på nu när jag fått drottningar över och byter drottningar. Planen är att byta ut så många drottningar som möjligt, för utom avelsdrottningarna.
Normalt använder jag oftast en Snelgrove bräda vid drottningbyten, men denna gång funkar det inte. Bikuporna i fråga står i ytterlådor och då funkar det inte lika bra med en Snelgrove bräda.
I år testar jag att använda JZ-BZ drottningburar för eget bruk med gott resultat. Men drottningar jag säljer skickar jag i vanliga klassiska gula burar.
På toppen av röret med socker det fäster jag maskeringstejp och jag gör ett litet hål så bina känner lukten från sockerdegen. Det gör att introduktionen fördröjs lite mera.
Först måste jag hitta gamla drottningen och sedan avlägsna henne från kupan, sen fäster jag buren mellan två ramar med larver.


Posted in Drottning byte, Så här kan man också göra by with comments disabled.

Nya avelsdrottningar

Nu är det antagligen sista omlarvningen för säsongen, och larverna borde bli en parad drottning om c:a 4-5 veckor. Odlingsramen sätter jag ner i ett vicelöst samhälle.
Under dagen kom 4 avelsdrottningar via post och jag måste tillsätta dom i samhälle snarast. Även om jag odlar egna drottningar så är det viktigt att få in nya gener för att få fram bättre drottningar kommande år.
Drottningbyte gör jag med hjälp av en Snelgrove bräda som jag har goda erfarenheter av. Med avelsdrottning vill man vara extra försiktig så att drottningbytet lyckas.
Först måste jag hitta drottningen för hon skall vara i yngelrummet längst ner. Sedan lägger jag på spärrgaller och skattlådor. Sen kommer en Snelgrove bräda som jag sedan ställer en viselös avläggare. Jag sätter ner tillsättningsburen med den nya drottningen i den vicelösa toppavläggaren. Dom äldre dragbina kommer att flyga hem och kvar blir ungbin som gärna tar emot en ny drottning. Nu väntar jag i minst en vecka, sedan tar jag bort den gamla drottningen och slår ihop toppavläggaren med yngelrummet.
Sen skall allt vara frid och fröjd.


Posted in Drottning byte, Drottningodling, Hur man kan använda en Snelgrove bräda by with comments disabled.

Sent drottningbyte

Passar på och gör några sena drottningbyten. Använder min Snelgrove bräda som är det säkraste sättet jag testat att lyckas med ett drottningbyte. Gamla drottningen kvar i nedre yngelrummet och över skattlådor placerar jag Snelgrove brädan och där på yngelrum utan drottning och sedan placerar jag den nya drottningen mellan två ramar nära yngel i en utätningsbur. Efter en vecka kollar jag och finns ägg så har jag lyckats och jag kan ta bort gamla drottningen och förena dom båda yngel rummen.


Posted in Allmänt, Drottning byte by with comments disabled.