Sent drottningbyte

Passar på och gör några sena drottningbyten. Använder min Snelgrove bräda som är det säkraste sättet jag testat att lyckas med ett drottningbyte. Gamla drottningen kvar i nedre yngelrummet och över skattlådor placerar jag Snelgrove brädan och där på yngelrum utan drottning och sedan placerar jag den nya drottningen mellan två ramar nära yngel i en utätningsbur. Efter en vecka kollar jag och finns ägg så har jag lyckats och jag kan ta bort gamla drottningen och förena dom båda yngel rummen.


Posted in Allmänt, Drottning byte by with comments disabled.

Byte av drottning med Snelgrove bräda

Nu fick jag några drottningar över i parningslådorna och passar på att byta drottning i svärmen jag hämtade den 4:e juni med hjälp av en Snelgrove bräda. Den har fyllt två lådor lågnormal med ägg, larver och honung. Jag tar fram en ny låda för det är så många ramar med ägg och larver att det blir för mycket i den delen som hamnar över Snelgrove brädan. Nu måste jag hitta drottningen för hon skall vara kvar i ordinarie yngelrummet. Tar 3-4 ramar med ägg och larver i olika stadier med påsittande bin och flyttar till den nya lådan som skall vara över Snelgrove brädan. Jag sätter ihop det ordinarie yngelrummet, på med spärrgaller och skattlådor. Där på lägger jag Snelgrove brädan och sedan den nya lådan som jag sedan hänger in buren med den nya drottningen som är märkt. Sist så öppnar jag övre öppningen på Snelgrove brädan bakåt.
Nu så kommer dragbina att flyga från den övre lådan till den nedre, kvar blir det ungbin och dom tar mer än gärna emot en ny drottning. Nu väntar jag 1-2 veckor och då bör den nya drottningen vara ute ur buren och lägger ägg. Då kan jag ta bort den gamla drottningen och slå ihop den övre delen med det ordinarie yngelrummet.


Posted in Drottning byte, Hur man kan använda en Snelgrove bräda, Så här kan man också göra by with comments disabled.

Uppföljning av drottningbyte

Idag följde jag upp drottningbytet jag gjorde på en infångad svärm den 2 juli och jag fann drottning celler. Drottningen finns kvar och lägger ägg.

Nu tar jag fram en Snelgrove bräda och ser till så att ramar med drottning celler hamnar i nedre yngelrummet, och drottningen ska vara i det övre yngelrummet över snelgrove brädan. Nu är det akuta problemet löst och jag kan i lugn och ro fundera ut hur jag ska göra.

Så här kan bina göra ibland, speciellt när man tillsätter en drottning av annan ras, har varit med om det tidigare.

Så här sent på säsongen är inga alternativ optimala.

1. Låta drottning cellerna vara och ta bort drottningen. Nästa problem är då hur många drönare det finns för parning?

2. Flytta undan nedre yngelrummet, riva alla cellerna och tillsätta en parad drottning.

3. Riva cellerna innan dom kläcks och slå ihop yngelrummen.

I helgen ska jag ta ett beslut hur jag ska göra, blir en ny inspektion och sen går jag på magkänsla.


Posted in Drottning byte, Hur man kan använda en Snelgrove bräda, Så här kan man också göra by with comments disabled.

Drottning byte av en infångad svärm

Kollade bland mina parningskupor och hittade några parade drottningar som precis blivit äggläggande. Den ena ska jag ha till drottningbyte av en svärm jag hämtat tidigare i sommar. Jag ska använda en Snelgrove bräda och delar yngelrummet i två delar. Nu måste jag hotta den gamla drottningen för hon ska vara kvar i yngelrummet som stå på botten. Den här svärmen var den som hade en slarvigt vit märkt drottning och var lätt att hitta. Jag ställer tillbaka skattlådor och på med Snelgrove brädan och sedan den andra delen av yngelrummet, men fluster öppning bakåt. Hänger in den nya drottningen och nu kommer dragbina att flyga hem och i den övre delen finns bara ungbin och dom tar gärna emot en ny drottning. Sedan väntar jag minst en vecka och finns där ägg och yngel har tillsättningen av drottningen gått bra, nu kan jag ta bort den gamla drottningen och slå ihop yngelrummen.


Posted in Drottning byte, Hur man kan använda en Snelgrove bräda by with comments disabled.

Byte av drottning på infångad svärm

Idag är det dags för drottningbyte på svärmen jag hämtade i närheten av Sköllersta i Hallsbergs kommun. För jobbet använder jag en Snelgrove bräda. Först måste jag hitta drottningen för hon ska stanna i gamla yngelrummet. När drottningen är hittad lägger jag på spärrgaller och skattlåda. På skattlådan sätter jag Snelgrove brädan och sedan den del av yngelrummet som ska ha den nya drottningen. Hänger in drottningen och stänger igen. Nu väntar jag minst en vecka och då bör jag se ägg och ungt yngel, då vet jag att hon är accepterad och kan ta bort den gamla drottningen och slå ihop samhällena. Dragbina flyger hem till gamla yngelrummet och kvar blir ungbin som gärna tar emot en ny drottning.


Posted in Drottning byte, Hur man kan använda en Snelgrove bräda, Så här kan man också göra by with comments disabled.