Drottningbyte

Har några parade drottningar över och passar på att byta i ett samhälle som inte har presterat som jag tycker att den borde. Bina är super snälla och jag skulle kunna hantera samhället utan skyddskläder. Drottningen är från 2017 så det är bättre att jag byter än att något händer under vintern. Eftersom jag plockar drottningen direkt från en parningslåda och sätter henne på en gång i ett samhälle behöver jag inte ha några följebin med
Posted in Allmänt, Drottning byte, Drottningodling by with comments disabled.

Kontrollera drottningbyte och hämtat svärm.

Igår så kollade jag ett samhälle där jag bytt drottning för en tid sedan. Hittade ingen drottning med väl en drottningcell. Tydligen accepterade inte bina den nya drottningen och istället drar uppe en egen drottning. Det händer då och då att bina dödar drottningen man försöker sätta till, och nu är det bättre att bina får låta den drottningen kläckas fram. Samtidigt när jag stod men näsan i bikupan fick jag ett samtal om en bisvärm. Efter att jag gjort klart det jag höll på med så åkte jag dit. En liten svärm satt i en häck, den fick följa med till en av mina bigårdar.Posted in Allmänt, Drottning byte, Hämtar svärm by with comments disabled.

Byta drottning

Idag åkte jag ut till en bigård för att byta en drottning i ett samhälle. Först måste jag hitta den gamla drottningen annars kommer den nya drottningen att dödas direkt. När jag hittat henne så mosar jag henne och kastar bort henne från kupan. Sen tar jag bort säkerhetsluckan på tillsättningsburen och hänger ner den i mitten på yngelrummet. Åker till en annan bigård och kollar hur ett drottningbyte gick som jag gjorde för 1-2 veckor sedan. Kollar så att tillsättningsburen är tom. Kollar och hittar drottningen ganska snabbt. Jag märker alltid mina drottningar som jag tillsätter för att lättare hitta henne och snabbt veta vilken ålder hon har. I år är det grönt som gäller.


Posted in Allmänt, Drottning byte by with comments disabled.

Kolla nya drottningen

För 5 dagar sedan bytte jag drottning på en infångad svärm. Flyttade två avläggare till den bigården och passade på och kollade hur det gått. Drottningen var ut äten från buren och jag hittade henne på en ram. Men har man otur kan bina döda henne. Efter två veckor kan man känna sig lugn, då vet jag att hon är accepterad.


Posted in Allmänt, Drottning byte by with comments disabled.

Byta drottning på infångad svärm

Nu var det dags att byta drottning på infångad svärm. Drottningen lägger bra med ägg, men hennes av komma är argsinta. Jag hade bytt drottning i alla fall, eftersom jag inte vet hur gammal drottningen är eller varför bina svärmade. Dessutom inte Carnica som jag har, byter jag så blir det rätt ras så småningom. Trots att jag började med bara mellanväggar så har svärmen kommit igång som den ska. Platsen är omgiven av ljung, hoppas det blir ett bra ljung år i år.


Posted in Drottning byte by with comments disabled.