Fortsättning på invintringen

Nu börjar jag fylla på med mera vintermat. När jag kom ut till en bigård ser jag nätet från en botten på marken. Känner igen fenomenet sedan tidigare, då var det en Grävling som slitit bort nätet och försökt ta sig in och äta Honung. Som tur var upptäckte jag problemet i tid och tog fram en botten jag hade i bilen och bytte, problemet fixat på en gång. Får jag återkommande problem så måste jag byta till träbottnar i denna bigård.


Posted in Invintring by with comments disabled.

Invintringen startar

Idag började jag att invintra bina efter att jag slutat mitt ordinarie jobb. . Jag börjar med att förbereda och plockar fram vintermaten (Bifor), foderlåda och Apiguard mot Varroa innan för att kunna jobba snabbt med bina. I samhällen som jag ska invintra på två lådor och lyfter av övre lådan och placerar en förpackning Apiguard i ena hörnet, och sedan på med foderlådan. Samma sak gör jag på alla samhällen o bigården innan jag häller på en halv hink Bifor på varje samhälle. Planen är att jag kommer tillbaka om några veckor och fyller på med ytterligare en halv hink Bifor och kontrollerar så bin dragit ner vintermaten dom fick sist.
Sen vidare till nästa bigård, jag får beta av alla bigårdar under veckan.
Använde lite rök och bina var otroligt snälla. Jag jobbar alltid utan handskar och hann med två bigårdar och totalt 14 samhällen och inga bistick.


Posted in Invintring, Varroa bekämpning by with comments disabled.

Foderlådorna in till förvaring

Efter att fått av foderlådorna innan kylan kom så plockar jag idag in dom för vintern. Just denna bigård ligger i en trädgård på en jordbruksfastighet så jag får gå igenom trädgården, men med en pirra på plats så slipper jag bära hela vägen. Inga bin visade sig i det kalla vädret.
Här har jag fått plats i en ladugård att förvara utrustning vilket är guld värt. Jag försöker att ha så mycket utrustning i anslutning till bigårdarna som möjligt. Då kan jag lösa ev. problem direkt vid samma besök. Hittar jag svärmceller, behöver lägga på mera lådor m.m. kan jag göra det direkt vid besöket. Om jag måste åka hem och hämta utrustning och göra ett nytt besök i en bigård för att lösa ev. problem som dyker upp ser jag det som ett misslyckande.


Posted in Allmänt, Invintring by with comments disabled.

Foderlådorna åker bort

Kyligare väder är på ingång nästa vecka så nu tar jag bort foderlådorna. Jag kollar alltid under foderlådorna för ibland hittar jag drottningen där och när jag ställer lådan vid sidan och hon finns där så blir det inget bra. Kommer det upp fullt med bin på alla ramar som visar sig när jag tagit bort foderlådan ser det bra ut inför vintern. Nu får foderlådorna stå vid sidan tills nästa gång jag besöker bigårdarna.


Posted in Invintring by with comments disabled.

Sista vinterfodret

Hade en bigård kvar att ge sista givan med Bifor, skulle gjort det i söndags för en vecka sedan. Bigården ligger inom gång avstånd så jag brukar lasta skottkärran och gå dit, men halvvägs började det åska så jag vände och gick hem igen.
Idag gick det bättre och nu har alla bin fått sista givan i år.
Som alltid så börjar jag att kolla trafiken in och ut på flustret, ser allt normalt ut och bina kommer in med pollen på bena så kan jag vara lugn och behöver inte öppna upp och störa bina i onödan.


Posted in Invintring by with comments disabled.