Foderlådorna in till förvaring

Efter att fått av foderlådorna innan kylan kom så plockar jag idag in dom för vintern. Just denna bigård ligger i en trädgård på en jordbruksfastighet så jag får gå igenom trädgården, men med en pirra på plats så slipper jag bära hela vägen. Inga bin visade sig i det kalla vädret.
Här har jag fått plats i en ladugård att förvara utrustning vilket är guld värt. Jag försöker att ha så mycket utrustning i anslutning till bigårdarna som möjligt. Då kan jag lösa ev. problem direkt vid samma besök. Hittar jag svärmceller, behöver lägga på mera lådor m.m. kan jag göra det direkt vid besöket. Om jag måste åka hem och hämta utrustning och göra ett nytt besök i en bigård för att lösa ev. problem som dyker upp ser jag det som ett misslyckande.


Posted in Allmänt, Invintring by with comments disabled.

Foderlådorna åker bort

Kyligare väder är på ingång nästa vecka så nu tar jag bort foderlådorna. Jag kollar alltid under foderlådorna för ibland hittar jag drottningen där och när jag ställer lådan vid sidan och hon finns där så blir det inget bra. Kommer det upp fullt med bin på alla ramar som visar sig när jag tagit bort foderlådan ser det bra ut inför vintern. Nu får foderlådorna stå vid sidan tills nästa gång jag besöker bigårdarna.


Posted in Invintring by with comments disabled.

Sista vinterfodret

Hade en bigård kvar att ge sista givan med Bifor, skulle gjort det i söndags för en vecka sedan. Bigården ligger inom gång avstånd så jag brukar lasta skottkärran och gå dit, men halvvägs började det åska så jag vände och gick hem igen.
Idag gick det bättre och nu har alla bin fått sista givan i år.
Som alltid så börjar jag att kolla trafiken in och ut på flustret, ser allt normalt ut och bina kommer in med pollen på bena så kan jag vara lugn och behöver inte öppna upp och störa bina i onödan.


Posted in Invintring by with comments disabled.

Påfyllning av vintermat

Idag åkte jag runt och fyllde på Bifor i samhällena. Jag brukar fylla en halv hink i taget så jag får åka dit oftare för att se om något ser fel ut. Om bina inte dragit ner vintermaten kan något vara fel och jag kan snabbt kontrollera om något är fel.


Posted in Invintring by with comments disabled.

Sista skattningen

Igår så hämtade jag in skattlådorna för sista gången detta år. I förra veckan åkte jag runt och planerade bitömmare under alla skattlådor jag ska hämta in. Eftersom den typen av bitömmare jag använder mest har metallfjädrar så kan jag ha vänta i flera dagar innan jag hämtar in skattlådorna. Modellen med bigångar ska man hämta inom 24 timmar. Skönt att kunna hämta bifria skattlådor utan att behöva ha bidräkten på. När jag flyttat undan skattlådorna så tar jag bort bitömmaren, lägger på en förpackning Apiguard och foderlåda. Jag gör klart alla samhällen innan jag fyller på med Bifor.


Posted in Allmänt, Invintring by with comments disabled.