Foderlådorna tas bort

Nu har bina dragit ner vintermaten och jag tar bort foderlådorna. Bina är snälla och jag kan jobba lugnt utan handskar. När jag lyfter av foderlådan kollar jag noga på undersidan, det har hänt att drottningen befunnit sig där. Foderlådorna ställer jag på sidan så bina flyger hem. Vid nästa besök så ställer jag undan lådorna för vinterförvaring.


Posted in Invintring by with comments disabled.

Fortsättning på invintringen

Nu börjar jag fylla på med mera vintermat. När jag kom ut till en bigård ser jag nätet från en botten på marken. Känner igen fenomenet sedan tidigare, då var det en Grävling som slitit bort nätet och försökt ta sig in och äta Honung. Som tur var upptäckte jag problemet i tid och tog fram en botten jag hade i bilen och bytte, problemet fixat på en gång. Får jag återkommande problem så måste jag byta till träbottnar i denna bigård.


Posted in Invintring by with comments disabled.

Invintringen startar

Idag började jag att invintra bina efter att jag slutat mitt ordinarie jobb. . Jag börjar med att förbereda och plockar fram vintermaten (Bifor), foderlåda och Apiguard mot Varroa innan för att kunna jobba snabbt med bina. I samhällen som jag ska invintra på två lådor och lyfter av övre lådan och placerar en förpackning Apiguard i ena hörnet, och sedan på med foderlådan. Samma sak gör jag på alla samhällen o bigården innan jag häller på en halv hink Bifor på varje samhälle. Planen är att jag kommer tillbaka om några veckor och fyller på med ytterligare en halv hink Bifor och kontrollerar så bin dragit ner vintermaten dom fick sist.
Sen vidare till nästa bigård, jag får beta av alla bigårdar under veckan.
Använde lite rök och bina var otroligt snälla. Jag jobbar alltid utan handskar och hann med två bigårdar och totalt 14 samhällen och inga bistick.


Posted in Invintring, Varroa bekämpning by with comments disabled.

Foderlådorna in till förvaring

Efter att fått av foderlådorna innan kylan kom så plockar jag idag in dom för vintern. Just denna bigård ligger i en trädgård på en jordbruksfastighet så jag får gå igenom trädgården, men med en pirra på plats så slipper jag bära hela vägen. Inga bin visade sig i det kalla vädret.
Här har jag fått plats i en ladugård att förvara utrustning vilket är guld värt. Jag försöker att ha så mycket utrustning i anslutning till bigårdarna som möjligt. Då kan jag lösa ev. problem direkt vid samma besök. Hittar jag svärmceller, behöver lägga på mera lådor m.m. kan jag göra det direkt vid besöket. Om jag måste åka hem och hämta utrustning och göra ett nytt besök i en bigård för att lösa ev. problem som dyker upp ser jag det som ett misslyckande.


Posted in Allmänt, Invintring by with comments disabled.

Foderlådorna åker bort

Kyligare väder är på ingång nästa vecka så nu tar jag bort foderlådorna. Jag kollar alltid under foderlådorna för ibland hittar jag drottningen där och när jag ställer lådan vid sidan och hon finns där så blir det inget bra. Kommer det upp fullt med bin på alla ramar som visar sig när jag tagit bort foderlådan ser det bra ut inför vintern. Nu får foderlådorna stå vid sidan tills nästa gång jag besöker bigårdarna.


Posted in Invintring by with comments disabled.