Färdig fodrat

Nu har mina bin fått ner vintermaten och jag lägger på en ny förpackning med Apiguard. När jag lyfter av foderlådan så kollar jag alltid på undersidan, har varit med om att drottningen sitter där. Sen lämnar jag foderlådan bredvid kupan så bina kan lämna i lugn och ro. Nästa gång jag kommer till bigården är det inga bin kvar i foderlådan.
Posted in Invintring, Varroa bekämpning by with comments disabled.

På fyllning av bifor

Igår så fyllde jag på en halv hink bifor till i mina bikupor. Samtidigt kollar jag så bina dragit ner vintermaten som dom ska, annars är det något som inte stämmer.


Posted in Invintring by with comments disabled.

Slutskattning

Idag så slutskattade jag och hämtar in den andra gången med ljunghonung. Hade kunnat slutskatta 1-2 veckor tidigare, men tiden räcker inte till när man har ett jobb att sköta också. För några dagar sedan satte jag en bitömmare på varje samhälle mellan yngelrummet och skattlådor. Idag så var det bitomt och lätt att hämta in. Samtidigt varroa bekämpar jag med Apiguard och ger en halv hink med bifor i foderlådor. Kommer tillbaka om 1-2 veckor och ger ytterligare en halv hink bifor.


Posted in Allmänt, Invintring, Varroa bekämpning by with comments disabled.

Uppföljning invintring

Igår kväll kollade jag till kupan som står i Örebro Biodlarförenings bigård och bina har dragit ner vintermaten. Då är allt som det ska och jag fyller på med en halv hink Bifor till.


Posted in Invintring, Örebro Biodlarförening by with comments disabled.

Invintring

Ikväll startade jag invintringen på samhället jag flyttat till Örebro biodlarförenings föreningsgård för några veckor sedan. Det är ett delat samhälle som inte riktigt kommit igång.

Planen är att på onsdagsträffarna under sommaren visa hur jag sköter bikupan under sommaren för nybörjare och andra intresserade. När jag får fram parade drottningar till nästa sommar ska jag byta ut drottningen.

Jag varroa bekämpar med Apiguard, eftersom det blir för trångt att lägga förpackningen rätt vänt så placerar jag den upp och ner i ena hörnet. Sedan lägger jag på foderlådan. Fyller bara på med en halv bifor hink. Nu väntar jag en eller två veckor för att fylla på resten av bifor.Posted in Invintring by with comments disabled.