Sista skattningen

Igår så hämtade jag in skattlådorna för sista gången detta år. I förra veckan åkte jag runt och planerade bitömmare under alla skattlådor jag ska hämta in. Eftersom den typen av bitömmare jag använder mest har metallfjädrar så kan jag ha vänta i flera dagar innan jag hämtar in skattlådorna. Modellen med bigångar ska man hämta inom 24 timmar. Skönt att kunna hämta bifria skattlådor utan att behöva ha bidräkten på. När jag flyttat undan skattlådorna så tar jag bort bitömmaren, lägger på en förpackning Apiguard och foderlåda. Jag gör klart alla samhällen innan jag fyller på med Bifor.


Posted in Allmänt, Invintring by with comments disabled.

Slungning av honung

Dagens arbetet blir att slunga honung. Viktigt att hela tiden hålla koll på vilken vattenhalt honungen har. Förra sommaren mätte jag 22-23% vattenhalt på en ram som var heltäckt, vart misstänksam när honungen var väldigt lättflytande vid avtäckningen.


Posted in Allmänt by with comments disabled.

Ljungen blommar, dags ta in färdig honung

Nu verkar det som att Ljungen blommar, det luktar Ljunghonung när jag öppnar kuporna. Nu är det dags att samla in den honung som är klar och som vanligt använder jag en bitömmare. Eftersom den modell jag använder har metallklaffar så kan jag ha bitömmarn på i flera dagar, men oftast går alla bina ur på ett dygn.


Posted in Allmänt by with comments disabled.

Dags att förbereda för att slunga honung

Nu drar bina in honung från Lindträden och jag passar på att göra klart för slungning av honung. Jag gillar att använda bitömmare och jag sätter den under lådan jag ska hämta i och några dagar senare kan jag hämta lådorna i stort sett bifria. Vilken dominerande växt som bina dragit på återstår och se. Det gäller att bara ta ramar som är färdiga för skörd.


Posted in Allmänt by with comments disabled.

Svärmtider

Nu i svärmtider så återvinner jag ett gammalt inlägg som visar vad man kan göra om man hittar viceceller och vill hindra att bina svärmar. Hittar man svärm celler i god tid kan man dra nytta av situationen. Drivkraften i ett samhälle i svärmlust är enorm.

Höll på och plockade i ett samhälle och fick se att bina börjar bygga viseceller som var stiftade. Nu gäller det att hindra bina från att svärma. Jag har alltid extra lådor och snelgrovebräda i bigården, så nu tar jag fram en snelgrovebreda och ställer på en tom låda på den. Nu måste jag hitta drottningen, men det är inte alltid lätt. Ser jag ägg så vet jag att det fanns en drottning dom närmaste dagarna, så det är bara att fortsätta leta. Efter att gått igenom yngelrummet en 3:e gång hittade jag henne och flyttar henne till lådan jag ställde på snelgrovebrädan. Sedan fyller jag på med 3-4 ramar med ägg/yngel och skakar ytterligare några ramar med bin till den nya lådan och några ramar med nektar. Viseceller stannar i den ordinarie yngelrummet. Nu sätter jag tillbaka spärrgaller och skattlådor och där på snelgrovebrädan med öppningen bakåt. Nu kan jag i lugn och ro planera vad jag ska göra med delade samhället.


Posted in Allmänt, Hur man kan använda en Snelgrove bräda, Så här kan man också göra by with comments disabled.