Nu har alla samhällen skattlådor på som behöver

Nu har jag satt på skattlådor på dom sista bigårdarna. Många kupor är det fullt ös i nu och var i stort behöv av mera utrymme. Jag gillar spärrgaller med drönar utsläpp, dom ställer bara till det i skattlådorna när man ska skatta honung med bitömmare. Sen finns det alltid några svaga som inte ska flera lådor på. I bigården på bilderna fanns ett svagt samhälle. Det är glesare nu i denna bigård efter att jag sålt några samhällen där. När jag får fram drottningar så kommer jag att dela och ersätta dom sålda samhällena.
Posted in Allmänt by with comments disabled.

Nu åker skattlådorna på

Nu har jag börjat ställa på skattlådorna. Visserligen ska det bli kallt i morgon, men sen kommer varmare väder. Nu börjar det hända saker i kuporna, många ramar med täckt yngel så snart blir det en explosion i kupan med nya bin. Den som inte hänger med nu får se sina bin svärma i slutet på maj.

När man öppnar kuporna under säsong och lyfter ramar så blir man kladdig från nektar och svårt att hitta möjligheter att tvätta händerna. Man provar diken och vattenpölar. Nu har jag skaffat en 20L dunk som följer med mig i släpvagnen när jag är ute och jobbar med bina för att kunna tvätta av mig snabbt.
Posted in Allmänt by with comments disabled.

Startat med vårgenomgången

Idag har det varit +17 grader under dagen och jag har börjat med vårgenomgång av mina bigårdar. Det skiljer sig lite mellan bigårdarna, men vi är bara i mitten av April så mycket kommer att hända innan sommaren. Jag letar inte efter drottningen, ser jag ägg och täckta celler för arbetsbin så finns det en drottning. Många av mina samhällen har gott om foder kvar, så jag flyttar ner ramarna med foder i nedre lådan närmast flustret. Jag tar inte bort ramarna med foder, vi har långt kvar till sommaren och det kommer att bli perioder med kallt väder och då behövs vinterfodret.
Posted in Allmänt, Saker vi gör under lågsäsongen. by with comments disabled.

Klart med rengöring av bottnar

Nu har jag gjort första tillsynen på dom sista bigårdarna. Jag gör rent botten, sätter en ny låda med mellanväggar och en frp. Apiguard som jag lägger i ena hörnet. Därefter lyfter jag tillbaka samhället på den nya lådan. Jag lyfter inte på täckskivan, det är för tidigt att pilla i samhället och lyfta ramar. Nu är det bara att avvakta varmare väder innan vårgenomgången sker.


Posted in Allmänt, Saker vi gör under lågsäsongen., Varroa bekämpning by with comments disabled.

Tillverka mellanväggar

Våren har pausat tillfälligt och det är inte läge att störa bina Istället går jag in i bihuset och tillverkar mellanväggar. Mellanväggar från eget vax är bäst, då vet man att vaxet är 100% svenskt och inte kontaminerat av främmande föroreningar.


Posted in Allmänt, Vaxhantering by with comments disabled.