Förebygga fukt

Lite senare än vanligt så åkte jag runt till alla bikupor och lägger en tidning/reklamblad (av samma typ av papper som tidningar) över det lilla hålet jag har i täckbrädan för att suga åt sig fukt. Jag brukar göra det i December efter att det blivit kallare. Nu i December gick vi från att vara så varmt att bina drog in pollen i slutet av november till kallt och snö snabbt så jag hade inte möjlighet att göra det tidigare. Spännena fryser och då kan jag inte öppna locket heller.
Vid vissa kupor kan kan se bina i hålet och andra inte, jag jobbar snabbt för att störa bina så lite som möjligt. Man kan se att några samhällen har hög fuktighet på plastlocket över hålet. Samtidigt kollar jag så inte flustret är tilltäppt.


Posted in Allmänt, Så här kan man också göra, Saker vi gör under lågsäsongen. by with comments disabled.

Vintertid i bigårdarna

Vintertid i bigårdarna, både bina och biodlaren trivs med denna utsikt runt boplatsen. Har bina fått tillräckligt med vintermat och varroabehandling så kan man slappna av och njuta.


Posted in Allmänt by with comments disabled.

Full fart i november

Efter stormen vi haft så är det lämpligt att åka runt och kolla så inga kupor eller utrustning har vält. Ju tidigare man upptäcker en kupa som ligger ner desto större är chansen att samhället klarar sig.
Det var 15 grader och full fart på bina och till min förvåning kom bina in med pollen på benen. Att bina är ute och flyger är helt normalt, vore mera misstänksam om inga var ute och flög.


Posted in Allmänt, Saker vi gör under lågsäsongen. by with comments disabled.

Foderlådorna in till förvaring

Efter att fått av foderlådorna innan kylan kom så plockar jag idag in dom för vintern. Just denna bigård ligger i en trädgård på en jordbruksfastighet så jag får gå igenom trädgården, men med en pirra på plats så slipper jag bära hela vägen. Inga bin visade sig i det kalla vädret.
Här har jag fått plats i en ladugård att förvara utrustning vilket är guld värt. Jag försöker att ha så mycket utrustning i anslutning till bigårdarna som möjligt. Då kan jag lösa ev. problem direkt vid samma besök. Hittar jag svärmceller, behöver lägga på mera lådor m.m. kan jag göra det direkt vid besöket. Om jag måste åka hem och hämta utrustning och göra ett nytt besök i en bigård för att lösa ev. problem som dyker upp ser jag det som ett misslyckande.


Posted in Allmänt, Invintring by with comments disabled.

Förvaring av slungade ramar

Planen var idag att plocka bort foderlådorna och köra ut slungade ramar till bigårdarna, men det går inte alltid som planerat.

Flera bikupor hade inte dragit ner vinterfodret än. Bina kommer in med pollen och kuporna känns tunga, och jag ger bina mera tid på att dra ner vinterfodret.

Samtidigt tog jag med lådor med slungade ramar ut till bigårdarna så att allt material finn på plats. Över och under varje trave har jag en skiva med ett hål med nät och klackar som gör att det blir ett skorstensdrag även om jag lägger på ett tak. Det håller vaxmalen och möss borta.


Posted in Allmänt by with comments disabled.