Vinterförvaring

Efter att alla ramar är slungade så kör jag ut alla lådor till bigårdarna så att all utrustning finns där när jag behöver det nästa säsong och frigör plats i slungrummet.
Längst ner har jag en skiva med ett hål i mitten med nät som hindrar insekter och möss att ta sig in. På skivan ställer jag lådorna och avslutar med en lika dan skiva överst och förhöjningarna på sidorna gör att luften kan dra igenom efter jag satt på ett tak. Inget behov av tidningspapper eller Ättika. Bäst är i en lada/skjul, men det går bra utomhus också. Har hittills inte haft problem med Vax mal när jag gör så här.


Posted in Så här kan man också göra, Vaxhantering by with comments disabled.

Valsning av mellanväggar

Våren börjar ta fart fast det var kyligt idag. Denna eftermiddag gjorde jag nya mellanväggar som jag kommer att behöva när jag ska göra nya avläggare i sommar. En mall av plywood doppar jag i vax och sedan skär jag bort överflödet. Sedan valsar jag och tar fram en ny mall i den storlek jag vill ha mellanväggarna. Ett bra resultat på några timmars jobb i friggeboden. Eftersom jag är självförsörjande på bivax så vet jag hur vaxet är hanterat. Det kommer in vax från utlandet via Wish/Geek, Amazone och några som säljer biredskap säljer också vax från utlandet. Det vaxet kommer förr eller senare in i kretsloppet för vax för omsmältning till nya vaxkakor. Inte all bivax från utlandet är 100% vax, från kina har det kommit partier med paraffin in till Sverige och orsakat kakras.


Posted in Vaxhantering by with comments disabled.

Jobbet med att smälta ner vax fortsätter

Arbetet med att smälta ner ramar med gammalt vax fortsätter. Eftersom jag väljer att byta mycket vax varje år så blir det mycket jobb att hantera vax.


Posted in Saker vi gör under lågsäsongen., Vaxhantering by with comments disabled.

Nedsmältning av ramar med gammalt vax

Nu när det är lite varmare på dagarna så passar jag på och smälter ner ramar med gammalt mörkt vax som varit i yngelrummet. Jag byter mycket vax under sommaren och att ta bort mörka ramar motverkar yngelsjukdomar.


Posted in Saker vi gör under lågsäsongen., Vaxhantering by with comments disabled.

Smälta ner vax från ramar

ev. Nu är det dags att smälta ur vaxet från ramar som varit i yngelrummet. Byter man mycket vax under sommaren så motverkar det ev. bisjukdomar som finns i yngelrummet. Medan jag väntar på att vaxet ska smälta passar jag på att märka upp honungsburkar. Rimfrost mönstret är ett tecken på att vattenhalten är låg. Hade 17% vattenhalt på honungsburken jag lämnade in till honungsbedömningen.


Posted in Allmänt, Saker vi gör under lågsäsongen., Vaxhantering by with comments disabled.