Nya mellanväggar

Nu när det regnar ute så passar jag på att göra nya mellanväggar till nästa säsong.
Jag doppar en mall några gånger i vaxbad till den tjocklek jag önskar och skär bort överskottet. I nästa steg valsar jag vaxet och åter igen skär jag bort överskottet.
På detta enkla sätt klarar jag c:a 40 mellanväggar på en timme.
Inte lika fina som när man beställer från Biredskaps affärer, men bina bryr sig inte om det.


Posted in Saker vi gör under lågsäsongen., Vaxhantering by with comments disabled.

Valsning av vax

Våren kommer sakta och dom dagar med lite värme har jag jobbat med mitt ordinarie jobb eller haft annat göra. Jag tycker att det fortfarande är för kallt att öppna och rota runt i Bikuporna och störa bina.
Istället har jag valsat egna vaxkakor idag. Jag har en mall i det ramformat jag använder och doppar i smält vax. Sedan doppar jag det i vattenbad och skär bort överflödet. Nästa steg är att valsa den platta mellanväggen så det får det klassiska Hexagon mönstret, återigen tar jag en mall och skär bort överflödet och till slut är mellanväggen klar.
Färdiga mellanväggar lägger jag på hög och med jämna mellanrum lägger jag träskiva för att hindra att vaxkakorna blir vågiga och till slut lite tyngd överst. Dagens skörd c:a 110-120 mellanväggar på en eftermiddag.
Det är tillfredsställande att veta att det är mitt eget vax jag använder och vet att jag inte har använt några otillåtna kemikalier. Tyvärr så importeras det vax från andra länder som vissa i alla fall använder otillåtna kemikalier via Amazon, Geek m.fl. Köper ni vax mellanväggar från någon butik som säljer biredskap så kan du inte vara säker på att vaxet till 100% kommer från Svenska bin. Vaxet som importerat kommer förr eller senare in för omsmältning och blandas med vax från Sverige.
Med egen vaxhantering har jag 100% kontroll på mitt vax.


Posted in Saker vi gör under lågsäsongen., Vaxhantering by with comments disabled.

Smälta ur gammalt vax

Nu är det vår i luften men inte så varmt hos mig 7-8 grader. Hög tid att börja smälta ner ramar jag plockat undan vid slutskattningen i höstas. Vissa är det kanderad honung som är kvar och andra är mörkare vax som jag vill byta ut. Försöker att byta mycket vax i yngelrummet varje år för det minskar risken för bisjukdomar.
Medan jag väntar på att vaxet ska smälta så går jag ut i bigården nära huset och se om bina flyger eller inte. Lite aktivitet vid flustren, men bina behöver mera värme för att vilja flyga i större skala. Det är inte lämpligt att öppna kuporna än på länge så jag nöjer mig med att kolla utifrån.
Under tiden har vaxet smält. Senare i vår kommer jag att göra egna vaxmellanväggar från mitt eget vax.


Posted in Allmänt, Vaxhantering by with comments disabled.

Vinterförvaring

Efter att alla ramar är slungade så kör jag ut alla lådor till bigårdarna så att all utrustning finns där när jag behöver det nästa säsong och frigör plats i slungrummet.
Längst ner har jag en skiva med ett hål i mitten med nät som hindrar insekter och möss att ta sig in. På skivan ställer jag lådorna och avslutar med en lika dan skiva överst och förhöjningarna på sidorna gör att luften kan dra igenom efter jag satt på ett tak. Inget behov av tidningspapper eller Ättika. Bäst är i en lada/skjul, men det går bra utomhus också. Har hittills inte haft problem med Vax mal när jag gör så här.


Posted in Så här kan man också göra, Vaxhantering by with comments disabled.

Valsning av mellanväggar

Våren börjar ta fart fast det var kyligt idag. Denna eftermiddag gjorde jag nya mellanväggar som jag kommer att behöva när jag ska göra nya avläggare i sommar. En mall av plywood doppar jag i vax och sedan skär jag bort överflödet. Sedan valsar jag och tar fram en ny mall i den storlek jag vill ha mellanväggarna. Ett bra resultat på några timmars jobb i friggeboden. Eftersom jag är självförsörjande på bivax så vet jag hur vaxet är hanterat. Det kommer in vax från utlandet via Wish/Geek, Amazone och några som säljer biredskap säljer också vax från utlandet. Det vaxet kommer förr eller senare in i kretsloppet för vax för omsmältning till nya vaxkakor. Inte all bivax från utlandet är 100% vax, från kina har det kommit partier med paraffin in till Sverige och orsakat kakras.


Posted in Vaxhantering by with comments disabled.