Sen avläggare

Passade på idag och dela ett par samhällen. I det här fallet vill jag behålla drottningen i samma kupa och sätta en ny drottning i den andra delen jag flyttat bort en bit i samma bigård. Eftersom flygbina flyger hem så blir det bara ungbin kvar och dom tar gärna emot en ny drottning utan problem. Eftersom flygbina återvänder hem så måste jag se till att det finns gott om mat i avläggaren. Det tog ett tag att hitta drottningen, men när jag hittat henne så ser jag att hon har bara en vinge, men bina verkar nöjda ändå. Hon lägger bra med ägg.
Posted in Avläggare by with comments disabled.

Hjälpa en biodlare

Igår kväll ringde en nyare biodlare i närheten och hade hittat svärmceller i kupan. Idag på eftermiddagen var jag där för att hjälpa till.

När jag öppnar kupan så är skattlådorna fulla och större delen av yngelrummet fyllt med honung. Samhället hade en vingklippt drottning så svärmen gick tillbaka. Jag hittar flera drottningceller och en cell där en drottning nyss krupit ut. Oparade drottningar kan vara svåra att hitta och så blev det i det här fallet.

Vi delar samhället och sätter på flera lådor.

Det är viktigt att vi mera erfarna biodlare hjälper nya biodlare, vi har alla varit i samma situation och behövt ta hjälp i början av våran biodlarkarriär.


Posted in Allmänt, Avläggare by with comments disabled.

Skaksvärmlåda och den sjunde svärmen hämtad.

Gjorde i ordning en skakvärmlåda med nyparad drottning idag som en biodlare ska hämta. Att starta en ny bikupa med en skaksvärm är ett bra sätt, den passar alla ramformat. För nya biodlare så får man en mjuk start eftersom bisamhället inte kommer att bli så kraftigt första året, men tillräckligt stort för att klara vintern bra. Jag har träffat många nya biodlare som köpt starka avläggare och får svärmar första sommaren. Senare på dagen var det dags att hämta säsongens sjunde bisvärm.


Posted in Avläggare, Hämtar svärm by with comments disabled.

Besök från New Jersey

I några veckor har det varit besök i Örebro av Frank som är ordförande för Nordöstra New Jersey Biodlarförening. http://www.nnjbees.org/ Hans fru är från Örebro och vi har hunnit med att träffas flera gånger,  han har besökt mig och vi har kollat hur jag har det och åkte runt till några av mina bigårdar. Självklart mycket prat om biodling. Han har även varit med två gånger på våra onsdagsträffar i Örebro biodlarförening. Vi har tidigare haft epost kontakt där han frågat om hur vi gör i Sverige med varroa bekämpning och invintring.  Hoppas kunna göra en besök hos Frank och Nordöstra New Jersey Biodlarförening under kommande år, det skulle vara trevligt. Vi fann varandra direkt och vi kom på att vi biodlare är lika tokiga vart vi än bor i världen.


Posted in Avläggare, Örebro Biodlarförening by with comments disabled.

Delning av bisamhällen

Idag har jag delat dom sista av mina starka samhällen. Jag valde att göra två avläggare på ett starkt samhälle. Jag tillsätter en parad drottning som jag odlat hemma på min hemma bigård. Odlar man egna drottningar är man inte beroende av drottningodlare och när dom skickar. Nu planerar jag själv när jag ska byta drottning eller dela ett samhälle. Jag odlar från flera olika mödrar och märker upp och dokumenterar så jag vet varifrån drottningarna kommer för att kunna följa upp i framtiden.  Egentligen spelar det ingen roll vart drottningen hamnar, bara jag vet var hon är. Men nu vald jag att ha henne kvar, men jag märkte henne så att jag lättare hittar henne nästa gång. Dom båda avläggarna får var sin parad drottning i bur tillsatt. Båda skattlådorna var fyllda  så moder samhället fick ytterligare en skattlåda. Jag förminskar flustret på avläggarna för att förhindra röveri.

 


Posted in Avläggare by with comments disabled.