Nya avelsdrottningar

Nu är det antagligen sista omlarvningen för säsongen, och larverna borde bli en parad drottning om c:a 4-5 veckor. Odlingsramen sätter jag ner i ett vicelöst samhälle.
Under dagen kom 4 avelsdrottningar via post och jag måste tillsätta dom i samhälle snarast. Även om jag odlar egna drottningar så är det viktigt att få in nya gener för att få fram bättre drottningar kommande år.
Drottningbyte gör jag med hjälp av en Snelgrove bräda som jag har goda erfarenheter av. Med avelsdrottning vill man vara extra försiktig så att drottningbytet lyckas.
Först måste jag hitta drottningen för hon skall vara i yngelrummet längst ner. Sedan lägger jag på spärrgaller och skattlådor. Sen kommer en Snelgrove bräda som jag sedan ställer en viselös avläggare. Jag sätter ner tillsättningsburen med den nya drottningen i den vicelösa toppavläggaren. Dom äldre dragbina kommer att flyga hem och kvar blir ungbin som gärna tar emot en ny drottning. Nu väntar jag i minst en vecka, sedan tar jag bort den gamla drottningen och slår ihop toppavläggaren med yngelrummet.
Sen skall allt vara frid och fröjd.


Posted in Drottning byte, Drottningodling by with comments disabled.

Juni i min Biodling

Det var ett tag sen jag gjorde en uppdatering, men när man jobbar heltid med annat så är tiden begränsad. Det ostadiga vädret ihop med drottningodling har gjort att jag snabbt behövde få jobbet med biodlingen gjort och att ta bilder var inte så viktigt.
Nu har jag semester och har mera tid att ta tag i saker jag skjutit på. Drottningodlingen är i full gång och håller på hela sommaren.
Här har juni haft flera veckor utan drag för bina, men i förra veckan satte det fart igen, vi får hoppas att vädret är på binas sida och vi får mycket Lindhonung nu i juli.


Posted in Allmänt, Drottningodling by with comments disabled.

Carnica bidrottningar

Finns ett mindre antal Carnicadrottningar parade på min privata parningsplats för omgående leverans. Pris: 715kr inkl. moms skickas som Rek. mot portokostnad 85kr för säker och snabb leverans.
Kommer att finnas mindre antal parade Carnicadrottningar för leverans den 20/8.
Sista chansen för säsongen att beställa parade drottningar.

Beställning görs till: info@biodlarn.se


Posted in Allmänt, Drottningodling, Säljes, Bidrottningar och avläggare by with comments disabled.

Carnica Drottningar och avläggare 2023

Nu när vintern fått sitt grepp över oss är det hög tid att planera för Bisäsongen 2023.

Under 2023 kommer jag att erbjuda:

Oparad drottning från v. 22 Pris 275kr inkl. moms. + portokostnad för rek.

Parad drottning från v. 24 Pris 715kr inkl. moms. + portokostnad för rek.

10% rabatt på drottningar som beställs före den 30 april. (gäller endast drottningar) Drottningar levereras i turordning som beställningen kommit in. Skickar endast som Rek då posten tar lång tid på sig att leverera vanliga brev.

Skaksvärm inkl årets drottning Pris 2300kr inkl. moms. c:a 1,5kg bin + årets drottning. Levereras i gul plast låda som lånas ut och lämnas tillbaka när skaksvärmen är överförd till bikupan.

Avläggare på 6 ramar + årets drottning. Pris 2800kr inkl. moms. Ta med egen transportlåda. Endast bin och ramar på Lågnormal ingår. 3-4 ramar med ägg, larver och bin. 2-3 ramar med mat och bivax. Leverans från V. 26.

Övervintrade avläggare är nu fullbokade för säsongen 2023!

Övervintrad avläggare med drottning från 2022. Pris 4300kr inkl. moms. Ta med egen transportlåda. 10 ramar på Lågnormal, 5-7 ramar med larver, ägg, bin och 3-5 ramar med mat och vax. Leverans från V. 18.

Registrerad för F-Skatt och moms.

Gör beställningen till: info@biodlarn.se


Posted in Avläggare, Drottningodling, Säljes, Bidrottningar och avläggare by with comments disabled.

Dom första Parningslådorna på plats

Nu åker dom första parningslådorna ut, ungefär samma tid som förra året. Jag märker varje låda med ett pin där storlek och färg så jag håller koll på vilken moderdrottningen är. Under sommaren odlar jag hela tiden från olika mödrar.


Posted in Drottningodling by with comments disabled.