Stöd matning

Den milda vintern gjorde att jag kollade vikten på mina samhällen för att göra en bedömning om maten räcker för bisamhällena. Jag gjorde ett ovetenskaplig test genom att lyfta kupan i ena kanten och gör en bedömning om vikt. Några av mina samhällen kändes så lätta att jag väljer att stödmata. I min täckskiva har jag ett litet hål. Tidigare hade jag lagt en tidning över för att suga ur fukt, den tar jag bort och lägger en påse foderdeg över hålet efter att jag gjort ett litet hål i påsen som passar hålet i täckskivan. Lägger sedan en foderlåda upp och ner för att täcka.
Posted in Så här kan man också göra, Saker vi gör under lågsäsongen. by with comments disabled.

Mera hantering av vax

Vax hanteringen fortsätter även om det inte är det roligaste vi biodlare har att syssla med, med det ingår i paketet och görs lättast under lågsäsong. Även om det tar mycket tid är det tillfredsställande att ha full kontroll av det vax jag använder. Jobbet fortsätter från ur smältning av ramar till valsning av nya mellanväggar. Smälter även ut ramar med rester av ljunghonung kvar som jag inte fick ut från ramarna när jag slungade. Min erfarenhet är att när jag sätter ramar med ljunghonung kvar i skattlådan i vår så rensar inte bina ur först utan fyller bara på och då får du problem med obalans när du slungar under sommaren. Lika bra att smälta ur och göra nya mellanväggar.
Posted in Allmänt, Så här kan man också göra, Saker vi gör under lågsäsongen., Vaxhantering by with comments disabled.

Flytt av färdiga lådor

Nu när lådorna i bihuset fått nytt vax måste jag köra ut dom till rätt bigård. Har några platser där jag kan förvara lådor i ett skjul eller lada, övriga lagrar jag i respektive bigård. Under varje trave lägger jag en skiva med ett hål i som har ett nät för att hålla insekter och möss borta. Överst lägger jag en likadan skiva. Har gjort så här sedan 2011 och har inte haft problem med mus eller vaxmal. Lådorna är på plats och redo att användas till våren. Nu är det bara att lasta nya lådor som behöver bytas vax på och börja om.
Posted in Så här kan man också göra, Saker vi gör under lågsäsongen., Vaxhantering by with comments disabled.

Valsa egna vaxkakor

Idag under eftermiddagen har jag valsat egna vaxkakor. Doppar en mall i smält bivax. Den plana vaxskivan kör jag sedan genom valsen och skär sedan bort överflödet. Dagens arbete tog c:a 4 timmar. En enkel uppsättning för att göra egna vax mellanväggar.
Posted in Så här kan man också göra, Saker vi gör under lågsäsongen., Vaxhantering by with comments disabled.

Lite sent vinter jobb

Igår var jag ute och tittade till bikuporna för att se att inget hänt efter alla hårda vindar som varit senaste tiden och passade på att lägga en tidning över det lilla hålet jag har i täckbrädan. Jag öppnar inte locket utan bara den lilla locket över hålet som är 83mm för att göra så lite störning som möjligt, tidningen kommer att suga åt sig kondens i kupan. Normalt så brukar jag göra det november/december men jag bröt min vänster hand i slutet på november så jag fick skjuta på jobbet. Nu så kan jag använda vänster handen mera efter rehab träning men får inte belasta mer än 1kg än så länge, men nu känner jag att jag vågar få mera gjort i alla fall. Ska börja göra nya vaxkakor inom kort.
Posted in Allmänt, Så här kan man också göra by with comments disabled.