Lösa fuktproblem i kupan

Nu när vi fått lite kyla och lite snö så är det dags att lägga en tidning eller tjockare reklam under locket. Mina täckskivor har ett hål och jag viker undan plasten som täcker hålet innan jag placerar tidningen över hålet. Sen jag började göra på det här sättet så har jag inga problem med fukt och mögliga ramar i kuporna under vintern. Tidningen suger upp kondensen som bildas under vintern.


Posted in Så här kan man också göra, Saker vi gör under lågsäsongen. by with comments disabled.

Förkylningshonung

Passade på innan honungen kanderar att fylla på mitt förråd av förkylningshonung. Jag skivar lime eller citron och fyller i burk och häller sedan på honung. Låter den stå några månader så blandas honungen och vätskan från lime/citron. Burken till höger är från förra året. Lime har mera smak än citron, men båda funkar bra. Gör det endast för eget bruk. Så fort jag känner tendenser till förkylning eller hosta tar jag en matsked, känns genast bättre efter.

2020-08-23 12.17.50


Posted in Så här kan man också göra by with comments disabled.

Höst förberedelser

Passade på idag att förbereda slutet på säsongen. Jag sågar till skivor som passar mitt ramformat och tar en hålsåg och gör ett hål. Kör med 83mm hålsåg. Sedan tar jag av spillbitar och gör en distans på båda sidorna som blir under sida och sätter ett nät som håller insekter borta. Jag använder den typen av skivor till förvaring av ramar med mellanväggar och slungade ramar. En underst och sedan ställer jag lådor med ramar och sedan en till skiva överst. Ventikationshålen gör att det blir skorstensdrag och det håller vaxmalen borta.

Gör också innertak där jag klipper till tjockare plast (overhead film) och fäster med tejp i ena kanten som gör att jag kan öppna och stänga efter behov. Hålet kan jag använda till flera olika saker efter behov.
Posted in Bygga själv, Så här kan man också göra, Vaxhantering by with comments disabled.

Stöd matning

Den milda vintern gjorde att jag kollade vikten på mina samhällen för att göra en bedömning om maten räcker för bisamhällena. Jag gjorde ett ovetenskaplig test genom att lyfta kupan i ena kanten och gör en bedömning om vikt. Några av mina samhällen kändes så lätta att jag väljer att stödmata. I min täckskiva har jag ett litet hål. Tidigare hade jag lagt en tidning över för att suga ur fukt, den tar jag bort och lägger en påse foderdeg över hålet efter att jag gjort ett litet hål i påsen som passar hålet i täckskivan. Lägger sedan en foderlåda upp och ner för att täcka.
Posted in Så här kan man också göra, Saker vi gör under lågsäsongen. by with comments disabled.

Mera hantering av vax

Vax hanteringen fortsätter även om det inte är det roligaste vi biodlare har att syssla med, med det ingår i paketet och görs lättast under lågsäsong. Även om det tar mycket tid är det tillfredsställande att ha full kontroll av det vax jag använder. Jobbet fortsätter från ur smältning av ramar till valsning av nya mellanväggar. Smälter även ut ramar med rester av ljunghonung kvar som jag inte fick ut från ramarna när jag slungade. Min erfarenhet är att när jag sätter ramar med ljunghonung kvar i skattlådan i vår så rensar inte bina ur först utan fyller bara på och då får du problem med obalans när du slungar under sommaren. Lika bra att smälta ur och göra nya mellanväggar.
Posted in Allmänt, Så här kan man också göra, Saker vi gör under lågsäsongen., Vaxhantering by with comments disabled.