Smälta ur gamla ramar

Idag kunde jag sluta lite efter lunch från jobbet och kunde åka hem och börja smälta ner ramar med gammalt vax. Jag försöker att byta mycket vax i yngelrummet varje år för att förebygga yngel sjukdomar. Kommer att ägna mycket tid så här års till att smälta vax ur ramar, tidskrävande men nödvändigt.


Posted in Saker vi gör under lågsäsongen., Vaxhantering by with comments disabled.

Honungslådan laddad

Lite kyligt och fuktigt väder idag, men det gäller att hålla honungslådan laddad utanför huset. Under sommaren slungar jag flera gånger för att få ut olika naturliga smaker från nektarn, alla blommor smakar olika. Jag erbjuder olika storlekar från 350gr till 3,5kg.


Posted in Saker vi gör under lågsäsongen., Säljes by with comments disabled.

Märkning av honung

Tillbringade eftermiddagen till att märka upp honungsburkar. Frostmönstret man ser beror på att honungen har låg vattenhalt och kommer att öka lite till. Vid slungningen kollade jag regelbundet vattenhalten och proverna visade mellan 16-18%. Honunglådan med självbetjäning är laddad utanför huset.


Posted in Allmänt, Saker vi gör under lågsäsongen. by with comments disabled.

Höst jobb

Trots tråkigt höstväder åkte jag ut till mina bigårdar och plockade bort foderlådorna jag lämnat vid senaste besöket. På några ställen kan jag förvara lådor i en lada eller skjul och det är guld värt. På övriga ställen lådor utomhus i anslutning till bigården.
Posted in Allmänt, Saker vi gör under lågsäsongen. by with comments disabled.

Våren är på gång

När man ser bilder från andra biodlare med flygande bin så kliar det i fingrarna, men man ska vara försiktig. Där jag bor har det varit kalla vindar och det bromsar blommorna.

Idag var det +6 grader och några bin var ute och kom hem med blå färgat pollen. Just nu kollar jag bara så flustren inte är tilltäppta och lyfter ena sidan lite försiktigt för att få ett hum om foder tillgången, absolut inte öppna kupan och lyfta på ramarna. Ser jag att bina kommer hem med pollen vet jag att drottningen lägger ägg, jag behöver inte kolla på ramarna.

Istället går jag in bihuset och gör nya mellanväggar så jag är klar tills det är dags för utvidgning.Posted in Saker vi gör under lågsäsongen., Vaxhantering by with comments disabled.