Dags att göra avläggare

I dag på eftermiddagen i hettan åkte jag ut till min parningsplats och kollade hur många parade drottningar jag har, och det ser bra ut nu med flera parade drottningar och fler är på gång. Passar på att plocka 5 drottningar och sätta dom i tillsättningsburar.

I anslutning till parningslådorna har jag en bigård där jag i våras sålde övervintrade samhällen och ska nu dela samhällena och ersätta dom jag sålde.Att tillsätta en parad drottning vid delning är det effektivaste och säkraste sättet att lyckas, drottningen kommer snabbt igång med äggläggningen.

Vid delningen måste jag hitta drottningen eftersom jag vill ha henne kvar på gamla platsen, det underlättar med märkta drottningar. Innan jag börjar plockar jag fram alla delar jag behöver.Jag tar minst halva yngelrummet till ny plats, minst en ram med foder och tillsätter den nya drottningen i tillsättningsburen. Sen på med spärrgaller och en skattlåda med nyslungade ramar. Nu flyger dragbina hem till gamla samhället och ungbina som är kvar accepterar den nya drottningen utan bekymmer.


Posted in Avläggare, Drottningodling by with comments disabled.