Göra rent bottnar

Idag har jag åkt runt till min bigårdar och gjort rent botten och satt på en låda med mellanväggar. Vid besöket var det +10 c. och jag tycker att det är för kallt att öppna kuporna och lyfta ramar, aktiviteten var inte så hög idag.

Vad är det jag vill veta? 1. Är samhället vid liv. 2. Finns det en drottning. 3. Foder tillgången. Man behöver inte öppna kupan och lyfta ramar för att veta. Ser man att bin flyger in och ut är det vid liv, kommer bina hem med pollen så finns det en äggläggande drottning. Lyfter jag kupan på sidan så känner jag en ungefärlig vikt. Vi måste lära oss att jobba med bina istället för att jobba emot dom. På FB grupper läser jag om många som öppnar kuporna för tidigt och det är till ingen nytta, snarare tvärt om.

Vid dagens besök skrapade jag rent botten och ställde en ny låda med mellanväggar på botten och yngelrummet över utan att lyfta på locket och kolla på ramarna. Nu kan jag slappna av och ta det lugnt tills det är dags att lägga på skattlådor. Vår genomgången kan jag ta när det blivit varmare väder, minst +15 c.




Posted in Allmänt by with comments disabled.