Förberedelse av slutskattning
Nu börjar jag åka runt och förbereda slutskattningen genom att lyfta av skattlådor och sätta en bitömmare mellan yngelrummet och skattlådan. Jag gillar varianten som har metallklaffar för då kan jag vänta några dagar innan jag hämtar bifria skattlådor. Borde kanske gjort det tidigare, men vi har haft varmt väder så jag har inte haft någon brådska.
Posted in Allmänt, Så här kan man också göra by Thomas with comments disabled.
Drottning byte
Efter jobbet idag fortsatte jag med drottningbyten. Mitt favorit sätt är att använda en Snelgrove bräda vid drottningbyten.
Som vanligt måste man börja med att hitta drottningen och lägga henne i en bur så man vet var hon håller hus.
Sen gör man en avläggare med 3 ramar med ägg/larver med påsittande bin och en ram med honung. Det går bra att skaka av bin från några ramar också om man tycker att det är för lite bin.
Sen släpper man tillbaka drottningen i det ordinarie yngelrummet. På med spärrgaller och skattlåda.
Ovanpå skattlådan ställer man Snelgrove brädan och men avläggaren jag nyss gjort överst. Nu är det bara att hänga in den nya drottningen.
Dragbina kommer att flyga hem och kvar blir unga bin som gärna tar emot en ny drottning.
Nu väntar jag minst en vecka (två veckor gör inget) och kontrollerar så drottningen kommit ur från buren och börjat lägga ägg.
Nu kan man ta bort den gamla drottningen och slå ihop avläggaren med ordinarie yngelrummet. Nu är drottningbytet klart.
Posted in Drottning byte, Så här kan man också göra by Thomas with comments disabled.
Byte av drottningar
Passar på nu när jag fått drottningar över och byter drottningar. Planen är att byta ut så många drottningar som möjligt, för utom avelsdrottningarna.
Normalt använder jag oftast en Snelgrove bräda vid drottningbyten, men denna gång funkar det inte. Bikuporna i fråga står i ytterlådor och då funkar det inte lika bra med en Snelgrove bräda.
I år testar jag att använda JZ-BZ drottningburar för eget bruk med gott resultat. Men drottningar jag säljer skickar jag i vanliga klassiska gula burar.
På toppen av röret med socker det fäster jag maskeringstejp och jag gör ett litet hål så bina känner lukten från sockerdegen. Det gör att introduktionen fördröjs lite mera.
Först måste jag hitta gamla drottningen och sedan avlägsna henne från kupan, sen fäster jag buren mellan två ramar med larver.
Posted in Drottning byte, Så här kan man också göra by Thomas with comments disabled.
Inhämtning Honung
Idag har jag hämtat in honung som är klar att slungas. Tidigare i veckan var jag förbi och lyfte upp lådorna med färdig honung över bitömmare och nu kan jag komma och hämta honungslådorna i stort sett bifria.
Posted in Allmänt, Så här kan man också göra by Thomas with comments disabled.
Flytt av avläggare
I förra veckan som jag gjorde toppavläggare med hjälp av Snelgrove brädor för drottningbyte har jag tänkt om. Tanken först var att ta bort gamla drottningen och slå ihop, men nu väljer jag att flytta bort toppavläggarna till en annan bigård. Jag lyfter snabbt av toppavläggaren från Snelgrove brädan och ner på en botten. Snabbt täcker jag för fluster och spänner fast ordentligt. Givetvis märker jag upp varje kupa så jag håller koll på vilka drottningar jag har var. Sen lyfter jag bort avläggarna till vagnen.
Sen tar jag fram bitömmarbotten som jag placerar under skattlådor med färdig honung. Om några dagar kan jag hämta bifria skattlådor i T-shirt.
Nu gäller det att köra sakta och försiktigt för vagnen vill skutta mera än bilen. Under tiden börjar det regna och väl på plats vid nästa bigård så tar jag snabbt fram träbottnar och lyfter över avläggarna på dom. P.g.a. regnet så vill jag inte öppna upp avläggarna, men vid nästa besök ska jag flytta över alla ramar på lådor av trä. Jag har haft problem med Grävlingar här som tuggar på frigolit lådorna, men trä material funkar bra. Nu bär det iväg hemåt för att byta till torra kläder.
Posted in Avläggare, Så här kan man också göra by Thomas with comments disabled.