Valsning av vax

Våren kommer sakta och dom dagar med lite värme har jag jobbat med mitt ordinarie jobb eller haft annat göra. Jag tycker att det fortfarande är för kallt att öppna och rota runt i Bikuporna och störa bina.
Istället har jag valsat egna vaxkakor idag. Jag har en mall i det ramformat jag använder och doppar i smält vax. Sedan doppar jag det i vattenbad och skär bort överflödet. Nästa steg är att valsa den platta mellanväggen så det får det klassiska Hexagon mönstret, återigen tar jag en mall och skär bort överflödet och till slut är mellanväggen klar.
Färdiga mellanväggar lägger jag på hög och med jämna mellanrum lägger jag träskiva för att hindra att vaxkakorna blir vågiga och till slut lite tyngd överst. Dagens skörd c:a 110-120 mellanväggar på en eftermiddag.
Det är tillfredsställande att veta att det är mitt eget vax jag använder och vet att jag inte har använt några otillåtna kemikalier. Tyvärr så importeras det vax från andra länder som vissa i alla fall använder otillåtna kemikalier via Amazon, Geek m.fl. Köper ni vax mellanväggar från någon butik som säljer biredskap så kan du inte vara säker på att vaxet till 100% kommer från Svenska bin. Vaxet som importerat kommer förr eller senare in för omsmältning och blandas med vax från Sverige.
Med egen vaxhantering har jag 100% kontroll på mitt vax.


Posted in Saker vi gör under lågsäsongen., Vaxhantering by with comments disabled.

Nu börjar det röra på sig

Tog en sväng runt till alla bigårdar idag för att kolla av läget. Ser jag att bina flyger och kommer hem med pollen så vet jag att drottningen lägger ägg och behöver inte öppna locket för att titta. Jag tycker fortfarande att det är för tidigt att öppna upp locket och störa bina, vill inte kyla ner samhället i onödan.


Posted in Allmänt, Saker vi gör under lågsäsongen. by with comments disabled.

Förebygga fukt

Lite senare än vanligt så åkte jag runt till alla bikupor och lägger en tidning/reklamblad (av samma typ av papper som tidningar) över det lilla hålet jag har i täckbrädan för att suga åt sig fukt. Jag brukar göra det i December efter att det blivit kallare. Nu i December gick vi från att vara så varmt att bina drog in pollen i slutet av november till kallt och snö snabbt så jag hade inte möjlighet att göra det tidigare. Spännena fryser och då kan jag inte öppna locket heller.
Vid vissa kupor kan kan se bina i hålet och andra inte, jag jobbar snabbt för att störa bina så lite som möjligt. Man kan se att några samhällen har hög fuktighet på plastlocket över hålet. Samtidigt kollar jag så inte flustret är tilltäppt.


Posted in Allmänt, Så här kan man också göra, Saker vi gör under lågsäsongen. by with comments disabled.

Full fart i november

Efter stormen vi haft så är det lämpligt att åka runt och kolla så inga kupor eller utrustning har vält. Ju tidigare man upptäcker en kupa som ligger ner desto större är chansen att samhället klarar sig.
Det var 15 grader och full fart på bina och till min förvåning kom bina in med pollen på benen. Att bina är ute och flyger är helt normalt, vore mera misstänksam om inga var ute och flög.


Posted in Allmänt, Saker vi gör under lågsäsongen. by with comments disabled.

Lite koll på bigårdarna

Åkte runt och kollade statusen i bigårdarna idag och hämtade hem samhällen som inte klarat vintern. Det är viktigt att få bort döda samhällen så inte bin från andra kupor rövar. I bigården på bilden så invintrade jag 8 samhällen och alla är det fart i. I några andra bigårdar har jag haft sämre utfall. En bigård kommer jag att avsluta helt eftersom bigården får för lite solljus och bina kommer inte igång som andra samhällen i andra bigårdar. Nu ska man inte öppna kuporna och lyfta på ramarna, det är för kallt och det skadar mer än det gör nytta. Det gäller att försöka förstå varför en bigård presterar sämre än andra. Några bigårdar brukar både producera mera honung och ha bra övervintring.


Posted in Allmänt, Saker vi gör under lågsäsongen. by with comments disabled.