Hämtning av skattlådor

Idag hämtade jag in skattlådor för första gången denna säsong. För 4-5 dagar sedan satte jag bitömmare under skattlådorna och idag var det i stort sett bi fritt. Skönt att man kan hämta in skattlådorna utan bidräkt.

Sedan åkte jag och kollade in två svärmar jag fick samtal om och hämtade. Jag väntar minst en vecka innan jag kollar för om man kollar för tidigt kan svärmen dra vidare. Den ena svärmen hämtade jag den 5 juni och den andra hämtade jag 11 juni. Båda har kommit igång bra och det är inget fel på drottningarna. Båda svärmarna startade jag på mellanväggar och båda hade byggt ut alla 10 ramar och mycket ägg och yngel så nu åkte skattlådor på. Så här produktiva drottningar är för bra för många biodlare som inte ger drottningen tillräckligt med utrymme att lägga ägg. Har man för lite skattlådor lägger bina nektar i yngelrummet och snart förbereder sig bina att dela på sig, vilket är den naturliga instinkten bina har och en svärmning kommer straxt innan svärmcellen kläcks.


Posted in Allmänt by with comments disabled.