Tillverkning av vax mellanväggar

I väntan på varmare vårväder så passar jag på att göra vax mellanväggar. Jag har en ganska enkel utrustning, men den funkar. Jag doppar en mall med måtten för LN ett antal gånger i varmt vax tills jag får den tjocklek som jag är nöjd med. Den platta mellanväggen kör jag sedan genom valsen och skär bort överskottet.

Det är tidskrävande att jobba med vax, men känns ändå tillfredsställande att kunna hantera sitt eget vax. Jag vet hela processen av mitt vax. Vax mellanväggarna blir inte lika perfekta som när man köper färdigt från biredskaps affärerna, men mina bin har inte klagat än.

I tider när det importeras vax är jag glad att hantera mitt eget vax. På FB finns annonser om försäljning av vax från öst Europa och det förekommer vax från andra länder som tex. Kina. För några år sedan så fick dåvarande Bihälsokonsulenten in vax som råkat ut för kakras och han konstaterade att vaxet var utblandat med paraffin. Man har hittat rester av antibiotika och höga halter av växtgifter i importerad honung från Kina och det finns skäl att misstänka att vaxet också är kontaminerat.

Det utländska vaxet kommer förr eller senare tillbaka i vaxhanteringen hos biredskaps affärerna med eget vaxrenseri och valsning. Det går inte att med säkerhet säga att vaxet vi köper är 100% svenskt. Vaxet kan även innehålla rester från antibiotika och andra medel som inte är tillåtna i Sverige och ska inte förekomma i vårat vax som vi använder.

Med egen vaxhantering så säkerställer jag att mina bin och min honung hålls borta från främmande ämnen.


Posted in Saker vi gör under lågsäsongen., Vaxhantering by with comments disabled.