Svärm åtta och nio hämtad

Efter lugna svärm dagar under midsommar så fick jag ett samtal från småbåtshamnen i Örebro om en ”liten” svärm som låg på en gräsmatta. Jag bad han som ringde att skicka bild eftersom jag inte har varit med om en svärm sittandes på marken. Det var honungsbin, fast en liten värm, men jag åkte dit. Väl på plats ställer jag en tom kupa med öppningen nära bisvärmen på gräsmattan. Lite lustigt att det bara är 30 meter ifrån trädet jag hämtade en svärm för 1,5 vecka sedan. Direkt så börjar bina vandra in i kupan utan min hjälp. När nästan alla var inne så stänger jag flustret och tar hem kupan med svärmen. På gräset hade bina börjat bygga vax, så tydligen hade dom tänkt att stanna där. På kvällen kollar jag och det fanns en drottning med, vilket jag var lite tveksam till.

Under eftermiddagen får jag ett samtal från Varberga i Örebro om en bisvärm vid utomhus poolen i ett träd. Trädet hade många grenar i vägen, men efter lite sågande på grenar som satt i vägen så lyckades jag skaka ner större delen av svärmen i en bikupa jag hade med mig. Väl nere på marken så kommer dom övriga dit med lite hjälp. Till slut så stänger jag till flustret och tar hem hela svärmen.


Posted in Hämtar svärm by with comments disabled.