Göra egna vax kakor för första gången

Nu har jag testat att göra egna vax kakor på egen hand för att få kontroll över min vax hantering. Nu vet jag att det går bra med den utrustning jag har skaffat. Det som återstår är att rena och sterilisera vaxet på ett bättre sett och det står på min inköpslista inför nästa år. Först ville jag se att processen att själv göra vax mellanväggarna själv fungerar.

Jag doppar en form av det ramformat jag använder i vaxet 4 gånger, vill jag ha tjockare kakor doppar jag flera gånger. Sen skär jag av kanterna utanför formen. Efter det så valsar jag kakorna och igen tar jag en mall och skär bort överskottet.

Det är viktigt för mig att få kontroll över mitt vax. Nu vet jag att mitt vax inte kommer i kontakt med Apistan och ev. kinesiskt vax som såldes av en biredskaps affär 2017 och som bl.a. bihälsokonsulenten varit med och tagit prover på och innehöll troligen paraffin. https://www.biodlarna.se/forfalskade-vaxmellanvaggar/ Sen vet vi inte hur många som köpt direkt från kina via E-bay, Geek och Wish. Biodlarna skrev 2017 att prover på Kinesisk honung innehåller rester från antibiotika och växtskyddsmedel och jag kan inte utesluta att samma föroreningar finns i vaxet från kina.https://www.biodlarna.se/kontakt/pressmeddelanden/krav-fran-biodlarna-honung-ska-markas-med-ursprungsland/

Vad jag känner till finns inga rutiner för hur biredskaps affärerna ska upptäcka om vax från Kina kommer in för omsmältning.

Jag känner mig nöjd med att få kontroll över mitt vax, även om kostnaden blir hög när man räknar på investeringen och antalet timmar som jag lägger ner. Att hantera vax tar mycket tid.


Posted in Så här kan man också göra, Saker vi gör under lågsäsongen., Vaxhantering by with comments disabled.